Četvrtak, 7 srpnja

Sveta Obitelj Isusa, Marije i Josipa (C): Samuel – izmoljen od Boga


Čitanja: 1Sam 1,20-22.24-28; Ps 84,2-3.5b-6.9-10; 1Iv 3,1-2.21-24; Lk 2,41-52


Neka hrvatska imena imaju svoje lijepo značenje kao: Vedran, Zdravko, Ljubica, Milena. U Bibliji sva imena imaju značenje. U Prvoj Samuelovoj knjizi pripovijeda se kako se jedna pobožna žena imenom Ana, nerotkinja, u hramu molila da rodi dijete. I doista, nakon godina čekanja, ona porodi sina i dade mu ime Samuel u prijevodu: Izmoljen od Boga. Taj je Samuel bio zadnji od židovskih sudaca, onaj koji je za kralja pomazao Davida.

Biblija naglašava da je dijete Božji dar. Tako je Bog dao da Mojsije čudesno ostane na životu, tako što ga je posinila faraonova kći. Na čudesan način se rodio i Samson. Njegova je mati također godinama bila nerotkinja. Isto se dogodilo i majci Ivana Krstitelja. Sva su ta djeca: Mojsije, Samuel, Samson, Ivan Krstitelj bili veoma važni za svoj narod. Najčudesnije je pak rođenje Isusovo, izravnim Božjim djelovanjem.

S druge strane, za Boga nema velikih i malih ljudi. Svaki je čovjek jedinstven i vrijedan. Jedino za čovjeka Biblija kaže da je stvoren na sliku Božju te da po Kristu postaje dionik njegove božanske naravi. Dijete ima svoje dostojanstvo. Nije vlasništvo svojih roditelja, niti trofej kojim će oni dokazivati svoju uspješnost, pa će ga upisivati na sve moguće aktivnosti i forsirati da završi ovaj ili onaj fakultet. Nepojmljivo da netko kaže da će si roditi dijete. Sebi? Dijete? U svakom djetetu je cijeli svemir, neponovljivo i jedinstveno bogatstvo osobnosti, koja nikada ne prestaje, cijelu vječnost.

Dijete je najveći Božji dar povjeren čovjeku. Od samih početaka Bog je rađanje i odgoj djece stavio u okvir obitelji. Brak muškarca i žene i dosljedno tome obitelj je po biblijskom i kršćanskom shvaćanju temeljna ljudska zajednica. Za tim idealom treba ići i društvo i Crkva, jer je obitelj temelj opstanka i Crkve i domovine i cijelog ljudskog roda. Konačno, i utjelovljeni Sin Božji, Isus Krist rodio se i odrastao u obitelji Josipa i Marije.

Važno je zato vrednovati i cijeniti obitelj u kojoj se rađaju i odgajaju djeca. Ako bude živih i plemenitih ljudi, bit će i napretka naše civilizacije. To pomalo shvaćaju i neke zakonske uredbe naše domovine. Jer, govoreći čisto ekonomski, novorođeno dijete je budući proizvođač i potrošač, dakle, najkvalitetniji resurs razvoja društva. Gledano ljudski i vjerski, dijete je dar, dijete je radost, u djetetovim očima se zrcali cijelo nebo, svako dijete je na svoj način Samuel – Izmoljen od Gospodina. Sretan vam Božić!