Utorak, 5 srpnja

Sveti Stjepan Prvomučenik – misao za homiliju i molitva vjernika


Crkva je u svojoj naravi svjedočka


Čitanja: Dj 6,8-10;7,54-60; Ps 31; Mt 10,17-22


Uvod


Biti Kristov znači svjedočiti cijelim životom za njega. Sveti je Stjepan upravo to činio: posvjedočio je za Isusa sve do predanja vlastita života. I Crkva je Tijelo Kristovo, stvarni znak njegove nazočnosti. U ozračju božićne radosti i mi bismo htjeli svjedočiti za Krista svojim životom.


Misao za homiliju


Stjepan je bio „pun Duha Svetoga“, pun onog poleta, one silne radosti zbog saznanja da je Krist Spasitelj i Otkupitelj, da se u njemu ostvaruju Pisma i sva drevna proroštva. Stoga Stjepan nije mogao da ne svjedoči. Oduševljeno, radosno. Bio je mudar, poznavao je Pisma. Oči su mu se otvorile. Sada je tek u potpunosti shvaćao sva ona drevna proroštva. Zato naviješta, propovijeda, tumači, oduševljava. Ne može suspregnuti svoje oduševljenje, svoju opredijeljenost za Krista, svoju želju da se njegovo ime pronese cijelim svijetom.

I zbog toga stradava. Nije bio dovoljno „diplomatičan“, nije se znao malo zakloniti, nije pokušavao govoriti dvosmisleno. U tome smislu razumijemo i njegovo umiranje. Bez gorčine, bez mržnje, bez želje za osvetom. Isuviše je lijepo ono što je primio, isuviše je veliko ono čemu je vjeru dao, a da bi se on spuštao u mračnjaštvo mržnje i osvete. Zato iz srca moli: „Ne uzmi im ovo za grijeh!“

Upravo je to naš zadatak, zadatak Crkve: oduševljeno naviještati ono što i nas ispunja radošću spasenja. Svi bismo trebali biti oduševljeni apostoli. A, eto, upravo smo tu često i slabi i nedosljednu. Možda nam baš zbog toga, u ove blagdanske dane Crkva stavlja pred oči toliko slavan i veličanstven primjer: svetoga Stjepana, Prvomučenika.


Molitva vjernika


Braćo i sestre, slavu iskažimo Spasitelju svome, vjernomu svjedoku, po mučenicima koji su svoj život dali radi riječi Božje, i njemu uskliknimo:

Krvlju si nas svojom otkupio za Boga!

  1. Po mučenicima svojim, koji su smrt dragovoljno prihvatili kao svjedočanstvo vjere, daj nam, Gospodine, pravu slobodu duha!
  2. Po mučenicima svojim, koji su svoju vjeru zapečatili krvlju svjedočkom, daj nam, Gospodine, čistu i postojanu vjeru!
  3. Po mučenicima svojim, koji su podnijeli mučeništvo i tako tvojim stopama pošli, daj nam, Gospodine, izdržati u nevoljama i gorčinama života!
  4. Po mučenicima svojim koji su haljine svoje oprali u krvi Janjetovoj, daj nam, Gospodine, nadvladati sve navale tijela i svijeta!

Zahvaljujemo ti, Gospodina, za časni zbor tvojih mučenika koji svojom krvlju posvjedočiše svoju vjernost. Usliši nas u našim molitvama da i mi budemo kadri za te davati lijepo svjedočanstvo. Koji živiš.