Svinjetina rolana

Svinjetina rolana

rolanasvinjetina_6


Za ovakvu vrstu jela nam je potrebna najprije dobra svježa panceta. Treba nam dobar i pravilno rezan komad pancete u koji ćemo zaviti svinjski vrat ili slično meso ili, pak, mesa. Dobro bi bilo odmah od strane kože pancete nabockati ili zarezati po jedan zarez svakih pet-šest cm i tako napraviti barem četiri reda na cijelom komadu pancete.

Prostrijeti pancetu kao knjigu i odmah je namazati začinima i aromama – sol, ružmarin, kadulja, bosiljak, kurkuma i papar. Tako jednako namazati i svinjski vrat, lomb, ono meso koje ćemo uviti u pancetu. Imajte na umu da se radi lakšega rukovanja i boljega rasporeda mesa, na početku po panceti, a kasnije urolano, meso može izrezati i samljeti na krupni mlin, te ujednačiti i prostrijeti po čitavoj plohi. Taj način vidite ovdje na slici. No, možda je najjednostavniji način s komadom svinjske vratine ili pečenica, pa samo urolati i uvezati. Dakle, ima izbora i ovdje.

Sada se to savije i čvrsto veže kuhinjskim koncem, kuhinjskom špagom. Obično se veže samo uokolo. Iskustvo me uči da je dobro i uvezati nizduž radi onoga mesa što je unutra, da pod temperaturom ne izbija vani, još ako niste dobro utegli i svezali prilikom rolanja.

Rolana svinjetina se peče u poklopljenoj posudi. Ja sam najprije na svinjskoj masti popekao meso sa svih strana, po jednu do dvije minute. Onda sam stavio u zagrijanu pećnicu na 220 Celzijusovih stupnjeva i ostavio peći. U svako pola sata sam prelio s onom mašću pečenje. Peklo se dobra dva i pol sata. Pri koncu sam podlio čašu vina, stavio grančicu ružmarina i grančicu origana.

To je bilo sve. Pečenje je bilo meko i sočno, kako unutra, tako i sama kožica pancete. Jednako se ovako radi i kada je riječ o cijelom prasetu, kada ga želimo na ovaj način spravljati – bez kostiju.

Međutim može se ovo peći i u alu-foliji. Najprije se podlije čaša vina, čaša vode, te moskatni orah, origano i ružmarin. Pokrije se alu-folijom i peče onaj prvi mah, otprilike jedan sat. Poslije se skine folija i nastavi peći još barem dva sata, te koji put preliti onom mašću pečenje, jer je davno nestalo vode i vina, pa je sada tu druga tekućina.

Rezultat je tu negdje jednak, glede pečenja, ali je jednostavnije s gore navedenim prvim načinom.

U oba slučaja se radi o težini rolane svinjetine oko 2,5 kg. Nije preporučljivo mučiti se s manjim komadima zbog uloženoga truda, ali i radi cijenjene kakvoće ovoga jela. Uz to postoji i onaj razlog što se ovo jelo rijetko pravi u obitelji, pa je zaboravljamo da imamo i zamrzivače u kući i da radost ovoga truda možemo podijeliti i u još jednoj drugoj prilici.


rolanasvinjetina_4