Svinjetina u umaku


Svinjetina se izreže na komade kao za ražnjiće. Iskreno rečeno, tako se najčešće spravlja poslije obrezivanja mesa za roštilj ili uz kolinje, a naravno da se to čini i s namjerom da se spravi jedan lijepi i korisni obrok.

Da bude što ukusnije i bez imalo primisla one svježine mesa, koja nekada i vonja kako ne želimo, na tavu se na malo ulja ili masti stavi nešto začinskoga bilja i ono se popirja koju minutu.

Potom se stavlja posoljeno meso da se pirja. Poslije desetak minuta, kada smo prešli u drugu polovicu vremena pirjanja, stavljamo usitnjeno povrće i rajčicu u sosu ili sitno rezanu, svježu. Daljnjim kuhanjem i smanjenjem tekućine dobivamo umak koji odiše ovim pirjanim mesom. Sada može doći koja kap vina, pa kada ono ishlapi, pogledati slanost i paprenost.

Onda gledati što za prilog i posluživati. U ovom slučaju prilog su bile pole krumpira, a mogao je i pire, riža, pura, njoki, razne tjestenine i svježi kruh, još ispod peke. No, ovo je lijepo jelo i za oko, pa bi se moglo i na dasku ili pladanj vruće i, vlaše kuhane, pure poslužiti kao specijalitet i atrakcija. To je ona, naša, domaća delicija, što nam je još uvijek na dohvat ruke.


Više fotografija možete pronaći ovdje.