Svinjski odrezak – ad hoc


Moglo bi se, mirne duše i s toliko valjanih razloga, nazvati i ovaj odrezak naravnim. Naravni je zato što se ništa ne stavlja, niti posebno obrađuje, već onakvo meso kakvo imamo, malo uobličimo i posoljeno na roštilju ili roštiljskoj tavi spravljamo. Možemo usputno peći i povrće koje će poslužiti kao prilog. Dolazi uz ovo, makar bilo i povrće, jednostavno i kakva salata.

Dakle, odreske svinjske uobličimo da ne budu previše debeli, posolimo ih i odložimo nekoliko minuta dok se vatra odgori ili tava ugrije. Peku se po strani najviše dvije-tri minute i ne prevrću se više puta. Svojim mirisom i svojom tekućinom nam kazuju kraj pečenja. Ako netko voli manje pečeno ili prepečeno, onda se ravna prema takvom sustolniku, ali uvijek se gleda ona zlatna sredina ili većina sustolnika.

Ovakvo spremanje je posve jednostavno i brzo, a objed zna biti itekako lijep i nesvakidašnji, a posebice odmoran za kućanice i kuhare. Nije na odmet niti onima koji blaguju, jer, moramo priznati, da baš nemamo često ovakav prizor u obiteljima ili u susretima. Možda i radi same jednostavnosti jela i postupka ne želimo počastiti naše goste, a samim tme kaznimo i sebe radi nekih „viših ciljeva“ koji nisu na vidiku.