Tjestenina s koprivama


Koprive su puno zdravije nego što to mislimo. Sve dok se u poznatom internet oglašivaču nisu počele reklamirati i prodavati bio i eko uzgojene mlade korpive, ovaj recept je bio samo kućna radost. Sada, kada se kopriva počinje vrlo skupo prodavati, evo i za sve one koji su tražitelji recepta s koprivom. Inače, prije nego što je kopriva postala IN, ona je bila, a ponegdje je još uvijek, skroman i gotovo sramotan stanovnik kutova i zakutaka seoskih imanja. Kada posjetite svoju rodbinu na selu, sigurno vam neće s ponosom pokazati koprive, pa ipak, ako znate vrijednost ove mirisne i aromatične biljke, željezom pune biljke, zatražite od domaćina rukavice i obične škare za papir. I evo veselja!


Potrebno za dvije osobe:


  • 200 g mladih kopriva (najbolje samo vrhovi!)
  • 100 g šunke ili mesnate slanine
  • 2 jaja
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 dcl mlijeka
  • 250 g tjestenine po vlastitom izboru
  • prstohvat soli i papra po želji
  • svježe naribani sir parmezan

Postupak:


1. Koprivu pažljivo ubrati koristeći rukavice i škare. Oprati u hladnoj vodi te potopiti u kipuću vodu. Prokuhati 3-4 minute i izvaditi u cjedilo te malo ohladiti da se može rezati.
2. Tjesteninu staviti na uobičajeni način na kuhanje. (Moguće je staviti tjesteninu kuhati u vodu u kojoj se kuhala kopriva!).
3. U posebnoj tavi popržiti slaninicu (šunkicu). Dodati nasjeckani češnjak i narezanu kuhanu koprivu. Sve zajedno popržiti nekoliko minuta. Dodati nekoliko žlica vode u kojoj se kuhalo tijesto i dodati mlijeko. Začiniti solju i paprom.
4. Ocijediti tijesto (ne prati tijesto!). Tijesto neka ostane u istoj posudi u kojoj se kuhalo. 
5. U tijesto umiješati vrući umak od koprive, ako je potrebno dodati još malo ulja ili masti.
6. Jaja istući vilicom i dodati sir parmezan. Preliti preko vrućega tijesta, skinuti s vatre i promiješati da se jaja skuhaju od topline tjestenine. 
7. Odmah posluživati u tanjure i naribati još malo sira parmezana.
8. Uživati dok je toplo i blagoslivljati Stvoritelja za ponizne biljke koje su tako ukusne i tako zdrave!