Tjestenine u umaku sipe i škampa

Tjestenine u umaku sipe i škampa


Ovdje skoro može doći i naslov za plodove mora s tjesteninama, ali odabir je ovdje trenutno po onome što se nalazi pred nama. Drugi plodovi mora mogu u svako vrijeme doći ovdje, nadodati ih se ili ih posebice spravljati. Tjestenine se uobičajeno kuhaju po propisu, glede minutaže, ako se stavljaju u kipuću vodu, posoljenu i obilatu i litrama – i to najmanje 1:5. Veći omjer vode i tjestenine garantira bolji uspjeh. Sipu i škampe spremamo očišćene i sipe izrezane na uzdužne komade. Stavimo ih u vodu, dok se priprema i sjecka aromatsko bilje.

Kada ste stavili vodu za tjesteninu na kuhanje, možete odmah početi i pirjati češnjak i kapulu za umak, jer će vam vrijeme biti tu negdje otprilike jednako. Na upirjani češnjak i kapulu stavljamo aromatsko bilje, promiješamo samo koju sekundu i, odmah stavljamo škampe i sipu. Ovdje sam imao nešto kunjki i stavio sam ih s umakom bosiljka, pa je umak malo bogatiji.

Već nakon nekoliko minuta na osrednjoj vatri gledamo kakvoću umaka, glede slanosti, pikantnosti i količine začina. Ne smije biti odveć bilja da ne preuzme miris morskih plodova, a s druge strane, trebaju se i oni osjetiti. I jedno i drugo će se uništiti, ako ostavite preveć kuhati. Desetak minuta će biti dovoljno za sve, taman koliko je dovoljno prosječnoj tjestenini da se skuha.

Mogu se ostaviti i razdijeliti umaci za različite tjestenine i različito, ono konačno, kuhanje. Nekada umak ovisi i od vrste tjestenine. Naime, veliki makaroni ne mogu ući umjesto špageta ili obrnuto. No, umak je takav da se dade prilagoditi svojom ljepotom i svojim ukusom, pa makar ga i stavili na, previše, neodgovarajuću tjesteninu.


Detaljne upute se mogu pronaći ovdje.