Uskoci ili kako učiti iz povijesti svoga naroda


Tko su uskoci? Kako su uskakali? Zašto su se svi bojali uskoka, osobito Senjskih uskoka? Kako to da su dobri kada je pitanje obrane i rata, a nisu dobri u miru?

O senjskim uskocima Mleci su toliko i tako govorili da postoji mletačka narodna poslovica: Čuvaj se uskočke, senjske ruke! Znali su ih svi neprijatelji i imali svoje mišljenje o njima, a prijatelji o njima govoraše drugačije, evo papa Grgur V. uspoređuje uskoke s uskrslim Makabejcima. Žilavi borci za slobodu i opstojnost sebe, svojih obitelji i svoje zemlje.

I tako sjedim na stolom pokrivenim crveno-bijelim stolnjakom u tvrđavi Nehaj ponad Senja i pišem ovu bilješku na ‘škartocu’ ili ‘škanicli’, jedinom dostupnom komadu papira ovdje. A kamenja obilje. Iza leđa bunar. Kolika je vrijednost vode znaju oni koji su nekada bili žedni, znaju oni koji do vode nisu mogli u opsadama gradova. I tako je to u povijesti bilo. A vijesti na radiju govore kako je za kredit Agrokoru dano jamstvo u obliku izvora vode i plodne zemlje.

Gledam okamenjena lica uskoka (i njihovih neprijatelja) ozbiljna i spremna uskočiti sad i odmah u boj za narod svoj, za zemlju i vodu svoju, za more i slobodu. Ma što mislili Mlečani i slični njima, ma koji god osvajači prezali i posezali…, zar je bitno što misle Mlečani? Imaju pravo misliti i imaju pravo poštovati. Pitanje je što mi mislimo o sebi, svojoj povijesti i svom bogatstvu, o svojoj zemlji i vodi? Otkud nam je važno što misle drugi o nama? Mlečani današnjeg doba? Otkud nam potreba svidjeti se svima, a sebi najmanje? Zašto tako snažan dodvornički stav u politici, ekonomiji i osobnom životu?

Mi makar imamo povijest iz koje bismo trebali učiti.

I Dubrovčani su plaćali danak Turcima u zlatu i dukatima, ali sebe su uvijek držali gospodom i cijenili slobodu iznad svega, svoj teritorij, vodu, more i zemlju. Ako nam je teško živjeti s Mlecima i Turcima današnjice, pogledajmo u povijest svoga naroda, pronađimo snagu i pravila koja su vrijedila i onda i danas. Ponosni na statute, zakonike i pravila svoga naroda hrabro kročimo unatoč burama i neverama 21. stoljeća. Ispisujmo povijest dostojnu svojih predaka uskoka i uskočimo u boj na osobnoj, obiteljskoj i državnoj razini.