Utorak 10. tjedna kroz godinu: Vi ste svjetlost svijeta

Meditacija uz Evanđelje: Mt 5,13-16

Isusove nas riječi toliko puta podižu i vesele, ali nas nekada čak pomalo plaše, jer nam se čini da on od nas traži previše. Današnja riječ zvuči prekrasno ali pomalo i zastrašujuće. Veli Isus: „Vi ste sol zemlje… Vi ste svjetlost svijeta.“ Ja – sol? Ja – svjetlost svijeta? To ćemo vrlo rado reći za Isusovu Majku Mariju, bezgrešnu i punu milosti. Nadalje, Isus je svjetlost koja je došla na svijet. Marija ga je u tome slijedila. A mi, slabi i grešni?

Pogledajmo malo i dalje. Evo, možemo li reći da su apostoli bili besprijekorni ili bezgrešni? Ne baš. Pa ipak, Isus je svoje učenike učinio apostolima – poslanicima, Isus ih je po Duhu Svetom osposobio da naviještaju evanđelje, da budu svjetlost svijeta. Unatoč njihovih ljudskih slabosti, oni su svjetlo evanđelja pronijeli cijelim ondašnjim svijetom.

To vrijedi i za nas. Unatoč našim nesavršenostima i unatoč našoj grešnosti, mi smo kadri – Kristovom milošću i snagom Duha Svetoga – činiti dobro. Po nama se Krist itekako može proslavljati i – proslavlja se. Toliko ima dobra oko nas, toliko vjernika s ljubavlju vrše svoje dužnosti, s ljubavlju izgrađuju svoju obitelj, toliki vjernici Kristovom snagom čine dobro i svojim mrziteljima, toliki vjernici u velikoj mjeri utjelovljuju Krista u njegovoj strpljivosti, dobroti, susretljivosti, u njegovoj vjernosti našem i njegovom nebeskom Ocu. Toliki ljudi oko nas su doista – svjetlost svijeta. Ne smijemo se prepuštati malodušnosti zbog svojih slabosti. Jer, evo, Božja milost uvijek je jača od svakoga zla. Uz Božju milost i mi možemo biti poput apostola. Veli Pavao: „Sve mogu u Onome koji me jača!“(Fil 4,13). Sigurno je da ta riječ vrijedi i za nas.