Utorak, 15 lipnja

Utorak drugog tjedna došašća – misao za homiliju i molitva vjernika


Djelotvorna ljubav prema bližnjemu


Čitanja: Iz 40,1-11; Ps 96,1-2.3 i 10ac.11-12.13; Mt 18,12-14


Misao za homiliju


Kad se iskreno zagledamo u dubine vlastite duše, obuzme nas nelagoda. Nikome ne želimo o tome pričati, ali nevjerojatno je i strašno koliko se toga lošega dogodilo u mome životu i to – isključivo mojom vlastitom krivnjom. Ponekad, u trenucima zdvojnosti, pitamo se kako ćemo s takvim teretima uopće stupiti pred Božje lice. A evo, Isus nas, slabe i grešne, u svojoj neponovljivoj prispodobi uspoređuje s izgubljenom, stotom ovcom. Nismo mi tražili spasenje, nego je sâm Spasitelj nama prišao. Nije nas prekoravao, nije se nad nama zgražao, nego nas je pun ljubavi uzeo na svoja ramena. To je beskrajna i nedokučiva ljubav, sućut i milosrđe našega Spasitelja Isusa Krista. Pa kad je tomu tako, kako se onda mi trebamo ponašati prema onima koji su nas iznevjerili ili povrijedili? Samo je jedan ispravan put – put Isusa Krista. Zato rado puna srca molimo: „Isuse blaga i ponizna srca, učini srce naše po srcu svome!“


Molitva vjernika


Naš je Bog sama dobrota i milosrđe. S pouzdanjem mu uputimo svoje molitve.

Dođi, Gospodine i spasi nas!

  • Sine Božji, radi nas ljudi i radi našega spasenja postao si čovjekom i obasjao nas svojom svjetlošću. Daj da ti uvijek budemo zahvalni za taj veliki dar.
  • Sine Božji, na svom zemaljskom putu pokazao si posebnu ljubav prema grešnima i slabima. Probudi u svima nama želju za obraćenjem, da bismo ti vjerno služili.
  • Sine Božji, sama si sebe za nas predao. Daj da i mi u ljubavi jedni drugima služimo i tako zajedno spasenje postignemo.
  • Smiluj se svima onima koji u svijetu trpe zbog nepravdi i nasilja i svakom čovjeku pokaži svoje milosno lice.
  • Sine Božji, budi ti jedina nagrada svim našim pokojnicima da se vječno raduju u slavi tvoga lica.

Milostiv budi, Gospodine, našim molitvama. Suobliči nas svojoj ljubavi, da ti vjerno služimo i nasljedujemo tvoju dobrotu. Koji živiš.