Uzašašće [video]

Uzašašće [video]


Uzašašće ili Spasovo je svetkovina koju obilježavamo 40. dan nakon Uskrsa. Evo o čemu se radi.

Nakon uskrsnuća Isus se, obično nedjeljom, ukazivao apostolima, učenicima i raznim ljudima. Ta su ukazanja bila najbolji dokaz da je Isus stvarno uskrsnuo, da je pobijedio smrt i da je istina sve što je naučavao. Međutim, ukazanja su trajala samo 40 dana. Tog četrdesetog dana Isus se još jednom, posljednji put ukazao kršćanima te je nakon toga uzašao na Nebo. Pomoću riječi “uzašašće” želimo reći da se Isus popeo tj. otišao sa zemlje u nebo. Drugim riječima, Isus više nije ovdje u našem Svemiru, već je kod svojeg Oca. Tamo će biti tako dugo dok ponovno ne dođe.

Uzašašćem je kompletiran cilj i plan koji je započeo još s Isusovim utjelovljenjem devet mjeseci prije Božića. Zato ne čudi da vjera u Isusovo uzašašće pripada temeljnim istinama vjere koje prihvaćaju svi kršćani: katolici, pravoslavci i reformirani kršćani tj. protestanti.

Osim toga, Isus je tako proslavljen i nama je pokazano što čeka nas ljude: uskrsnuće i život u Božjem kraljevstvu. Konačno, tijelo je spašeno. Ono više ne propada već postaje besmrtno kakvo je oduvijek i zamišljeno od Boga. Zato se ovaj blagdan još zove i Spasovo. Isus je spasio naša boležljiva, propadljiva i smrtna tijela i učinio ih vječnima.

Slavlje Uzašašća ima dugu povijest. Postoje naznake o njegovu slavlju već u 4. stoljeću, a sv. Augustin svjedoči da je slavlje apostolskog porijekla. Spominje se u djelima Ivana Zlatoustog i Grgura iz Nise. S obzirom na svoju važnost i ne čudi da su za ovu svetkovinu nastali brojne umjetničke slike, himni, pjesme i skladbe. Iako je Isus otišao od nas, nije nas napustio, već nam je poslao svojeg Duha.