Srijeda, 18 svibnja

Zašto?


Naučili smo čitati Sveto Pismo kao poruku upućenu svima. Želio bih izdvojiti neka pitanja koja Bog, Isus, postavlja čovjeku gledajući ga u oči.

Čitajući Evanđelja, muku Isusovu, naišao sam na nekoliko pitanja upućenih apostolima, Judi, vojniku, Ocu Isusovu. “Zašto?“

Scena je poznata. Isus u vrtu, smrtna agonija, krvav znoj, tjeskoba, strah, a malo dalje apostoli spavaju. „Zašto spavate?“, zapisao je pitanje upućeno apostolima evanđelist Luka.

Ne prekorava ih nego opominje: “Ustanite i molite da ne padnete u napast!“ Blaise Pascal piše: “To je jedini put u cijelom Evanđelju da Isus od ljudi traži utjehu. Obično je on taj koji tješi. Ovdje on moli za malo budnosti i molitve.“ Jesmo li sigurni da na Isusov „Zašto spavate?“ možemo naći odgovor? Odgovornost nije, očito, san nego budnost. Tisuće „zašto?“ nama i drugima. Tko se usudi spustiti pogled pred njim i zašutjeti? Što ćemo odgovoriti?

Juda je bio jedan u Bibliji, a danas ih ima na tisuće. Matej je u Evanđelju zapisao Isusov upit: “Prijatelju, zašto si došao?“ Juda mu nije bio prijatelj. Bio je s Kristom tek toliko koliko mu je koristilo. Mnogi se diče Kristovim imenom kad im je sve po volji, kad nema zapreka, moralnih normi, kad im je Bog servis u nevolji. Neki su kršćani imenom, ne i djelom. Vjera im je postala običaj, dio kulturne baštine, nemoćna da ih obrati, nedjeljom dovede u zajednicu, ohrabri za molitvu i svakovrsna djela. Liči li to na Judin poljubac?

Naslikao sam sliku kako Juda ljubi Isusa i napisao ispod slike stih: “Da je bar skamenjen, okamenjen poljubac izdajnički zanavijek, ovako, nažalost, nebrojeno je puta ponovljen.“

Isus kod Kaife. Prisutni su brzo zaboravili što je za njih učinio, Apostoli se razbježali, vojnici treniraju strogoću, tuku ga. Ivan je zapisao Isusov upit: “Zašto me udaraš?“

Još jedan krik s križa: “Bože moj, Bože moj zašto si me ostavio?“

Znao je on za volju očevu, za grijehe naše i cijeloga svijeta koje je trebao smrću svojom usmrtiti, uskrsnućem započeti „novo nebo i novu zemlju“. Kako je bio i Bog i čovjek ujedno njegov krik je ponovljen u tisućama patnika, krivo optuženih, nevinih, na smrt osuđenih.