Život je vječan!


Nemojte biti doma, nemojte kuhati, nemojte spremati ovih dana. Izađite izvan svoga doma. Pokrenite se. Ne samo tijelom, nego i umom. Ovih dana kada nas svi trgovci i ostali ‘napredni’ svijet potiče na proslavu bundeva, poklonite si, uzmite si luksuz misliti svojom glavom i osjećati svojim srcem. Na tu avanturu povedite i svoje malene. Djecu i(li)  unučad, prijateljice i susjede.

Blagdan je Svih svetih. Vrijeme je za zaustavljanje vremena. Rokova i susreta. Dan je prelijep. Sunčan ili maglovit, svejedno je. Prelijep je. Blagdan je Svih svetih. Slavimo svece koji su proglašeni i one koji nisu proglašeni svetima, ali su svojim življenjem bili dosljedni Božjoj riječi.

Mnogi će reći kako mislimo na svoje pokojnike ovih dana. Reklame nam već danima govore što trebamo činiti, koliko i kakvih lampiona kupiti, kakvo cvijeće ponijeti na groblje. Pravo je to trgovaca prodati svoju robu. Neki će sjesti u auto i jurišati od groblja do groblja ne bi li na svakom grobu ne samo svoje obitelji nego i poznanika upalili makar po jedan crveni lampion. Urodit će to jurnjavom i nervozom, traženjem parkirnog mjesta i osornošću prema živima. Ponekad mi se čini kako time pokazujemo kako nam je više stalo do mrtvih nego do živih. Ili do ispunjenja marketinških zadataka.

A vi nemojte činiti tako…, još davno, prije više od 2000 godina rekao je Učitelj. Potrebno je imati hrabrosti biti drugačiji od drugih. Slijedeći Učiteljevu riječ nudim prijedlog za ove dane.

Uzmite si vremena. Dok je magla ili loše vrijeme za izlazak izvadite svoje fotografske albume, obiteljske. Pokažite mlađima od sebe tko su ljudi koji su otišli u vječnost prije nas. I vi sami sjetite se onih lijepih trenutaka kada ste s njima mogli živjeti i zajedno se družiti. Ispričajte one važne sitnice koje nosite u svom sjećanju. Pokažite mlađima od sebe kako se poštuju pretci. Nemojte se bojati nasmijati, ispričati smiješnu dogodovštinu ili anegdotu. Smijte se radosno i opušteno. Blagdan je svih naših svetih. Kad bismo pošteno i malo dublje pogledali u svoju obiteljsku ili narodnu povijest pronašli bismo barem jednog sveca među našim pretcima. Možda je to naš djed ili baka, prabaka ili onaj susjed zbog kojeg smo se osjećali tako posebno. Možda je to onaj svećenik koji nam je u pravo vrijeme uputio pravu riječ i tako pomogao u našem odrastanju i sazrijevanju. Nismo mi slučajno ovakvi kakvi jesmo. Potražimo u svom sjećanju te divne ljude. Oni su sastavni dijelovi našeg života.

A čim vrijeme dopusti, cipele na noge, djecu za ruke i put pod noge. Cvjetić – sasvim mali – može biti puno veći izraz ljubavi od skupih dekoracija koje nam nude. Ponesimo ga s ljubavlju. Pođimo na groblje. I osmijeh! Ovih dana ne bi trebalo skidati osmijeh s lica. Slavlje je to života. Života kojeg smo mogli provesti zajedno u istoj obitelji, školi, mjestu, na istim zabavama, ali i onoga koji nam je zasad nedostupan, u kojem uživaju oni koje volimo. Istinska, duboka radost u osmijehu – neka vas ne uplaši! Smijete se radovati, smijete slaviti život. Bivši, sadašnji i budući. Sa svim tim osjećajima zahvalnosti pođite i na misno slavlje. Euharistijsko je slavlje zahvala. Hvalite i zahvaljujte Bogu radosna i vesela srca! To neka vam bude duboka potreba ovih dana.

Priuštite si šetati grobljem i s mišlju na pokojne susretati žive ljude. Uzmite si vremena popričati s djecom svoga poginulog prijatelja, zainteresirajte se što je s njima, što je s njihovim životom. Sjetite se zajedničkom molitvom njegovog života, ali ne ustručavajte se slaviti život. Ovo je dan kada bi radostan smijeh trebao odzvanjati našim grobljima. Radost zbog zajedništva onih koji su već otišli s nama koji još hodimo zemljom. Radost zbog obnovljene svijesti da smo svi mi Crkva. Svi mi smo jedna obitelj. Svi ovdje, premda u različitim dimenzijama vremena. Ljubav je ta koja prelazi granice smrti i koja nas sve spaja.

Možda će vas neka baka čudno pogledati, možda će vam netko suptilno reći kako nije zgodno smijati se na groblju, ali nemojte se pokolebati ljudskim strahovima i obzirima. Vi nemojte činiti tako… Smijete odjenuti odjeću veselih i radosnih boja, smijete našminkati lice i nositi osmijeh. Kako se ne smijati, kako se ne radovati susretu s dragim ljudima. Svakom godinom odrastanja poznajemo sve više onih čija su tijela na groblju, s kojima nas veže posebna spona ljubavi. Što smo stariji, to više volim ove svete dane u kojima je proslava života naših pokojnih tako opipljiva i zahvalna. Bez obzira što su već prešli granicu smrti, vrijedni su susreta, osmijeha, misli, pozdrava jednako kao i oni s kojima se na njihovim grobovima susrećemo.

Položite cvijet na grobno mjesto svoga oca, brata i prijatelja. Izrecite od srca molitvu zahvale za njegov i svoj život i pođite dalje u život. Ne, na ovome svijetu nismo sami. Ljubav je ona koja nadilazi čak i smrt. Vezom života s našim pokojnima vječnost postaje tako opipljiva.

Rastrošno živite u ove dane. Rastrošno u mislima, osjećajima, vadeći bogatstvo svoga djetinjstva, polirajući dragocjene trenutke sjećanja na ljude čiju ljubav smo primali i primamo. Time njegujemo svoju ljubav i predajemo je, ugrađujemo se u živote drugih. Rastrošni budimo u zahvalnosti Bogu za ljude koje je slao na naš životni put. Obilno zahvalni za sve darove uvažavanja i ljubavi koje smo primili slavimo Oca koji nas sve obasipa svojom ljubavlju.

Mislite svojom glavom, osjećajte svoje osjećaje, a Bogu izrazite zahvalnost. Ovo je lijep i svečan dan. Uživajte!