Gaučo šalša


Nazivi hrane vezani su uz mjesta odakle hrana potječe ili uz ljude koji su hranu originalno pripremali. Hrana koju pripremamo govori puno i o onima koji su joj dali naziv, ali i o nama koji joj se i danas radujemo i rado je pripremamo pa se time povezujemo s onima koji su hranu prvotno pripremali i s krajevima odakle dolazi.

Gaučo je naziv za čuvara goveda, često je dane provodio na konju, a živio u Južnoj Americi, u nepreglednim pampama Južne Amerike, točnije na području Argentine i Urugvaja. Danas se svaki tradicionalni stočar u Južnoj Americi naziva gaučom. Budući da su gauči bili vrlo hrabri i odvažni ljudi, riječ u prenesenom značenju označava odvažnog, velikodušnog i hrabrog čovjeka. Takva, odvažna i hrabra je i ova hrana koju danas spremamo.

Gauči nisu imali vremena spremati sofisticiranu hranu, ali su željeli jesti domaće i zdravo, zato gaučo salsa ne treba sitno sjeckano povrće. Dapače, što krupnije i što vidljivije!


Potrebno:


  • 1 kg crvenog luka
  • 2 kg paprike
  • 2 dcl ulja
  • 2 velike žlice soli
  • 3 kg rajčice

Ovoj količini će trebati posuda zapremine 5 litara.


Postupak:


1. Luk izrezati na krupne komade. Staviti dinstati na ulju na srednje jakoj vatri.
2. Papriku (i žutu i crvenu) također izrezati na velike komade. Dodati u posudu. Nastaviti dinstati.
3. Rajčicu iscijediti, preporučam na ovaj način i tek kada je paprika mekana dodati rajčicu.
4. Kuhati sve zajedno makar 30 minuta.
5. Vruće spremiti u bočice i neko vrijeme čuvati pod dekicom ili jastukom kako bi se polagano i prirodno hladile bočice.
6. Zalijepiti naljepnice i ponosno odložiti na policu svoje smočnice.


Način upotrebe:


U neki kasno jesenji ili zimski dan skuhati krumpire i jednostavno otvoriti bočicu i preliti preko vrućih krumpira. Najbrži mogući obrok. Ili kao dodatak gulašu koji je u postupku pripreme. Može se skuhati tjesteninu ili rižu i preliti sadržajem bočice. Okusi ljeta će odmah probuditi okusne pupoljke pa makar snijeg bio izvan vašeg doma. Zbog praktičnosti i brzine pripreme s različitim prilozima ova šalša opravdano nosi naziv Gaučo šalša. Brza u pripremi, a brza i u pripremi krajnjeg obroka.

Uživajte u radu ruku svojih i u darovima Božjim!