Kršćanstvo križa

Kršćanstvo križa


Križ je trajnost. Imam osjećaj da ću, kad umrem, pred tobom stajati kao na križu. Moja dobrota i moje zlo bit će do kraja razotkriveni pred tobom. Položaj na križu je takav. Na njemu se do kraja otkriva ono biće koje opisujemo čovjekom. Ljudsko biće. Križ je otvoren prema znatiželjnim očima, masi i onima koji bez kazne žele vidjeti sve čovjekove slabosti. Križ razotkriva golotinju pred drugima koji se prema toj golotinji mogu odnositi s prijezirom, podsmijehom i požudom. Križ je nemogućnost skrivanja. Jedini prostor koji je tako uređen da sam uzdignut pred svima u svoj svojoj bijedi i onomu čega se stidim. Na križu se ne mogu sakriti jer s križa ne mogu sići i pokriti samog sebe.

Kad kažem kako je križ trajnost, hoću time reći kako se u ovom životu mogu sakriti. Ipak, trajnost križa ne prepoznaje se u ovom životu. Njegova trajnost se otkriva kad stanem pred tvoje lice. Duša je poput tijela do kraja razotkrivena pred tobom i njezine ruke i noge, njezini bokovi i grudi su goli pred tobom. Duša je do apsoluta ogoljena pred tvojim sudištem. U Pismima mi predlažeš da uzmem svoj križ i da idem za tobom. Ne nosim drvo. Ono što nosim su dobro i zlo. Oni se svako na svoj način u moju dušu utiskuju. Oblikuju je. Ono što donosim pred tebe poslije smrti upisano je u dušu. Ali dok sam u tijelu mogu skrivati izgled duše. Izbjeći biti razapet. Sakriti svoje grijehe i svoje slabosti. Prenaglašavati dobro koje sam učinio. Nositi svoj križ kao da znači vjerovati da će mi duša pred tobom stajati onako kako si ti stajao pred mnom razapet dok sam te iz mase promatrao. Mogao sam te vidjeti. Potpuno. Do kraja.

Nikada u životu nisam vidio nekoga tako izloženog mom pogledu kao tebe. I krv. I agoniju. I strah u tvojim očima. I grimase boli na tvom licu. Sve sam mogao vidjeti. I nisam mogao vjerovati da je to Bog. Uzmi svoj križ i pođi za mnom. Nisam siguran da ću ikada do kraja ostvariti taj poziv. Kao i svi, volim sakriti svoje zlo i neučinjeno dobro. Mogu skupiti svoje ruke i svoje tijelo tako da nitko ne vidi i ne primijeti kakav sam zapravo. Nema za mene visokog brda gdje bih mogao biti razapet i visoko uzdignut da se javno vide svi moji grijesi.

Uzmi svoj križ mi zvuči kao upozorenje. U nekom trenutku kad umrem moja duša će se naći pred tvojim očima i ona neće moći skupiti svoje ruke i noge kako bi se sakrila od tebe. Uzeti svoj križ zvuči kao pouka o tome što se događa nakon smrti. Ti se nisi stidio pred Ocem sebe razotkriti. Pokazao si svoju bol, strah i nemoć. Raširio si ruke i radi mog spasenja, ali i da pokažeš Ocu da ništa od njega ne skrivaš. Sve što je ljudski bilo moguće pokazati ti si pokazao svom Ocu.

Ja se ponašam drugačije od tebe. Ja skrivam. Sakrivam i prekrivam što više moguće, uvjeren kako neću poput tebe biti u situaciji da moram na silu otkriti kakav sam i što je u meni. Uzmi svoj križ, ponavljaš mi, jer ću i ja jednog dana susresti Oca. Zajedno s njim susrest ću i tebe. Uzmi svoj križ mi govori da već sada u ovom životu pred tobom i pred Ocem raširim svoje ruke na svom životnom križu, da već u ovom životu i tebi i Ocu pokažem svoju ljudsku bijedu, slabosti i nemoć. Uzmi svoj križ, govoriš mi. Ako ga uzmeš, moraš biti spreman stajati gol preda mnom i mojim Ocem. Moraš biti spreman na to da budeš uzdignut preda me i pred Oca u svoj svojoj grešnosti.

Ja sam uvijek mislio da križ ima veze s težinom, teretom i pritiskom, i nerijetko sam ga smatrao običnom fizičkom preprekom i nedostatkom. Ali križ je puno više od toga. On je mogućnost. Otkriti još za ovoga života sebe onakvim kakav jesam pred Ocem. Ništa od Oca ne skrivati, ne lagati tebe, ne izbjegavati susret s tobom i s njim, ne igrati uloge, ne biti ništa drugo i nitko drugi. Uzmi svoj križ, kažeš mi, i rekao bih da si u pravu. Moj križ je uistinu samo moj i ničiji drugi. On nije moj po nekoj posebnoj teksturi drveta, niti po specifičnoj težini, niti po dužini puta koji ću prijeći noseći ga. On je moj po mogućnosti da se moja duša pred Ocem otkrije kao ona koja je jedinstvena i unikatna, koja u sebi nosi sve ono što sam u životu učinio i ono kako sam živio.

S mojom dušom, kad si me pozvao u stvaranje, u svijet je zajedno sa mnom ušao i moj križ. Ta mogućnost da se kroz odrastanje i sazrijevanje susretnem s tobom i kažem ti tko sam stvarno ja, ta trajnost koja noseći u sebi besmrtnu dušu jednog dana je treba donijeti pred Oca koji će je uzdignuti i vidjeti je kakva je uistinu. Moj križ je neugodno razotkrivanje samog sebe pred Bogom. Nelagodno svlačenje pred onim koji je i sam bio do gola svučen za potrebe publike kojoj je postajalo dosadno kako je raspeće polako odmicalo. Uvijek sam, ako ne uvijek misleći o tebi na križu, onda sam previše mislio o odnosu između tebe i rulje koja je stajala i gledala te kako umireš. Tek kad sam pomislio u kakvom si položaju bio u odnosu na njih, shvatio sam da si se na križu razotkrio do kraja ili da su to uradili na silu i ja zajedno s njima.

Imam razumijevanja za tvoju nelagodu kad smo te golog prikovali na križ. Kakva sramota! Hoćeš li ti imati razumijevanja za mene kad mi duša bude pred tobom razapeta, gola do posljednje i najskrivenije misli, hoćeš li imati razumijevanja za neugodan osjećaj koji je u meni jer sam pokušao od tebe sakriti, ako ne sve, onda bar većinu onoga što ne želim da znaš. Uzmi svoj križ, neprestano mi govoriš. Kažeš mi, križ je razotkrivanje. Ako želiš biti sa mnom moraš se do kraja ogoliti preda mnom i pred Ocem, možda bolje još za ovog života, nego kad umreš.

Možda to znači uzeti svoj križ i ići za tobom? Biti spreman stajati gol pred tobom, kolikogod to bilo za mene neugodno. Neprihvatljivo. Uzmi svoj križ i idi za mnom. Kao da mi kažeš: I ja sam bio gol pred tobom i otvorio ti put spasenja, ako želiš poći tim putem, i ti se moraš svući preda mnom i pokazati mi ono što ne želiš i nisi spreman. Jer prije ili kasnije to će se dogoditi kad odeš s ovoga svijeta. Možda je za tebe bolje, pa i pametnije da se za života prestaneš skrivati od mene. Ionako će tvoja duša jednog dana stajati pred mojim licem razgolićena i ništa nećeš moći sakriti od mene. To je smisao tvog križa. I njegova svrha. Naučiti te da se ne plašiš preda mnom pokazati onako kako sam se ja onomad pokazao i razotkrio pred tobom kako bih te otkupio.