Maslinove grančice za Cvjetnicu

Mnoge župe diljem Hrvatske u suradnji s Caritasom ili u vlastitom aranžmanu pribavljaju maslinove grančice za Cvjetnicu, a prikupljeni dobrovoljni prilozi od njih idu u korist Caritasa.

Još u prvom broju misijskog lista Radosna vijest davne 1974. god. uredništvo je sve vjernike pozvalo na sudjelovanje u djelu milosrđa po kojem bi se prikupljali dobrovoljni prilozi od maslinovih grančica na Cvjetnicu, a prikupljeni novac bi išao za potrebe misija i misionara. Otada do danas ta je inicijativa lijepo zaživjela i predstavlja poveznicu između onih župa uz more gdje masline rastu i župa iz unutrašnjosti gdje se masline šalju. Da bi se masline uzgojile, narezale, spakirale u kutije i prevezle potrebno je puno truda i angažiranost mnogih vjernika. S druge strane, potrebna je ljubav i razumijevanje ljepote tog djela milosrđa kod onih vjernika koji će biti spremni darovati dobrovoljne priloge za masline koje stignu u njihove župe na Cvjetnicu, a sav taj zajednički trud dobiva svoje posebno značenje u pomaganju siromašnim krajevima svijeta u kojima djeluju naši misionari.

Uz to, maslinove grančice na Cvjetnicu imaju posebno značenje, jer se vezuju uz Isusov svečani ulazak u Jeruzalem na magarici, kada mu je narod mašući palminim i maslinovim grančicama klicao: “Hosana sinu Davidovu!” U spomen na taj događaj i mi redovito imamo procesije s cvijećem i grančicama na Cvjetnicu i na takav način dajemo Bogu slavu, ispovijedajući vjeru da je Isus Mesija, jedini Spasitelj svijeta. Blagoslovljene grančice se nose kućama i zadijevaju iza križeva i slika, a one koje preostanu u crkvama svećenik osuši i spali te dobiveni pepeo sačuva za narednu Pepelnicu, kada će njime pepeliti vjernike.