Nije riječ o jaslicama

Lazzaro Bastiani (1425.–1512.), Isus u jaslicama; oko njega su sv. Josip, tovar, vol, Gospa, pastir i desno sv. Filip i sv. Benedikt. Naslikano u Mletcima godine 1480.

Prizor jaslica kršćanima posvuda ulijeva strahopoštovanje i utjehu u srcu. Ali često zaboravljamo neizbježne, a zapanjujuće posljedice Božića. Koju sliku spomen Božića obično dočarava? Većini je to Djetešce koje leži u jaslama dok Ga Marija i Josip, anđeli i probrane životinje promatraju.

Slika je to koja grije oko srca, ali Božić je puno više od rođenja Djeteta – čak i od Spasiteljeva rođenja. Riječ je o Utjelovljenju: sâm Bog, Stvoritelj neba i Zemlje, prodire na planet Zemlju, uzima pȕt, postaje tijelom i boravi između nas, nastanjuje se u nama.

To je zapanjujuća misao. Razmisliti je o tome: Riječ – to jest Logos na grčkom, što znači sve znanje koje se može spoznati, naum stvaranja – to jest krajnja zbilja, postaje puki čovjek!? I da se nije rodio od zemaljskoga kralja i kraljice, nego Ga je rodila djevica iz zabita sela po imenu Nazaret!? Svakako, Bog uživa u zbunjivanju svjetovne mudrosti i ljudskih očekivanja.

Trideset ljeta nakon svoga skromna rođenja Isus je povećao zbunjenost Židova kada je iz proroka Izaije u sinagogi u Nazaretu pročitao:

„Duh Gospodina Boga na Meni je,
jer Me Gospodin pomaza,
posla Me
da radosnu vijest donesem ubogima,
da iscijelim srca slomljena;
da zarobljenima navijestim slobodu i oslobođenje sužnjima;
da navijestim godinu milosti Gospodinove i dan odmazde Boga našega;
da razveselim ožalošćene na Sionu
i da im dâm vijenac mjesto pepela,
ulje radosti mjesto ruha žalosti,
pjesmu zahvalnicu mjesto duha očajna.
I zvat će ih hrastovima pravde, nasadom Gospodinovim – na slavu Njegovu“ (Izaija 61, 1–3).

Isus je zatim vratio svitak i proglasio:

„Danas se ispunilo ovo Pismo što vam još odzvanja u ušima“ (Luka 4, 21).

Zapravo, tesarov je sin upravo objavio da je On Kralj.

Dakle, da, Isusovo rođenje jest veličanstven trenutak, a prizor s jaslicama donosi utjehu, radost i božićno veselje. Ali trebalo bi potaknuti i svetu jezu u nama – da je ovo Djetešce utjelovljeni Bog, Kralj koji je došao osloboditi sužnje svojom nasilnom, krvavom smrću na križu kao pomirenje za nas, Njegove nevrijedne podanike.

Utjelovljenjem Bog pokreće svoj veliki naum. On prodire na planet Zemlju uspostavljajući Svoju vladavinu kroz Kristovo zemaljsko služenje. A tada Krist za Sobom ostavlja prodornu silu, Svoju Crkvu, koja treba nastaviti djelo otkupljenja do Njegova povratka i konačne pobjede Kraljevstva.

Shvaća li se ovo? Bojim se da je većina nas toliko zaokupljena i rastresena božićnom kupnjom u zadnji čas i potrošnjom da ne uspijevamo vidjeti Božji kozmički plan otkupljenja u koji smo mi kao pala stvorenja izravno uključeni.

Možda prosječni kršćanin ne će shvatiti ovu objavu, ali oni zatvoreni iza rešetaka hoće. Kad god propovijedam u zatvorima i čitam Kristov nastupni govor, Luku 4, 18, i kad navodim Njegovo obećanje slobode utamničenima, oni često podignu ruke i kliču. Isusova poruka znači slobodu i pobjedu za one koji nekoć nisu imali nadu. Ne ometaju ih opterećenost bogatstvom i udobnošću.

I ljudi u zemljama u razvoju to shvaćaju. Kad god podijelim ovu poruku sa siromašnim i potlačenima po svijetu, vidim kako im se oči sjaje. Lišeni svih materijalnih blagoslova, iskorištavani od zemaljskih sila, čeznu za srčanim, novim Kristovim kraljevstvom.

Danas je Božić. Samo naprijed, uživajte pjevajući o Spasiteljevu rođenju i slaveći ga. Svakako složite jaslice u svom kršćanskom domu. Ali ne zaboravite potresnu istinu: rođenje Djetešca u jaslicama bio je jezovit znak da je Bog prodro na planet. I to nam daje pravi razlog zašto slaviti Božić.


Chuck Colson


engleski izvornik


s engleskoga preveo Petar Marija Radelj