Obnova krsnih obećanja za prvopričesnike

1


Slavlje prve pričesti redovito se veže uz obnovu krsnih zavjeta. Trenutak je svakako sretno izabran: djeca te dobi prvi su puta u prilici javno ispovjediti svoju vjeru. Poteškoća je u tome što je bogoslužje prve pričesti samo po sebi nabijeno sadržajem, pa onda sáma obnova krsnih zavjeta može izgubiti na izražajnosti. Stoga su neki župnici raspodijelili prvopričesničku liturgiju: jedne se nedjelje upriliči svečanost upisa među kandidate za prvu pričest, a neposredno prije prve pričesti slavi se obnova krsnih zavjeta. U tome slavlju uz prvopričesnike sudjeluju njihovi roditelji, kumovi i vjeroučitelji. Tako djeca mogu postupno doživljavati velika otajstva u koja se uključuju, a i samoj će zajednici to zasigurno biti na izgradnju i na radost. Donosimo model obnove krsnih obećanja prema kojem će doći do izražaja uloga djece, roditelja, kumova, vjeroučitelja i cijele zajednice.


Uvod


Svećenik: Draga djeco, dragi roditelji i kumovi, braćo i sestre! Uvijek se radujemo kad vidimo plodove svoga rada. Ova su djeca krštena u vrijeme kada toga nisu bili svjesni. Djelovanjem duha Svetoga i ljubavlju svojih roditelja, kumova, vjeroučitelja i drugih dragih ljudi ova djeca već svjesno idu za Kristom. Radujemo se njihovoj prvoj pričesti. Danas će oni zajedno sa svojim roditeljima i kumovima prvi puta svjesno ispovjediti svoju vjeru. Zamolit ćemo Gospodina da nas učini dostojnima ovog slavlja.


Pokajnički čin (čitaju roditelji)


  1. Gospodine Isuse, ti si savršena slika Boga. Pomozi nam da uvijek živimo kao djeca jednog nebeskog Oca. Gospodine, smiluj se!
  1. Kriste Gospodine, ti si uvijek činio ono što je Bogu milo. Pomozi nam da i mi tako živimo i potičemo jedni druge na dobro. Kriste, smiluj se! 
  1. Gospodine Isuse, rekao si: “Pustite malene k meni!” Pomozi ovoj djeci da ti uvijek ostanu vjerni. Kriste, smiluj se! 

Služba riječi


Čitaju vjeroučitelji. Prvopričesnici mogu pjevati pripjevni psalam Vječna je ljubav njegova (PGPN br. 158). Nakon homilije slijedi:


Obnova krsnih obećanja


Svećenik: Draga djeco, vaši su roditelji i kumovi kod vašeg krštenja ispovjedili svoju vjeru i obećali da će se potruditi da i vi budete pravi Kristovi učenici. Sada Crkva vas osobno poziva da se odreknete zla i grijeha te da iskažete svoju vjeru. Zato će sada vaši roditelji upaliti vaše svijeće od uskrsne svijeće i predati ih vama. Tako ćete onda vi, zajedno s vašim roditeljima, kumovima, vjeroučiteljima i sa svima nama ispovjediti svoju vjeru. (Poslužitelji pomognu roditeljima da od uskrsne svijeće upale svijeće svoje djece koje im onda i predaju.)

Draga djeco, prije vaše prve pričesti Crkva od vas traži da se odreknete svakog zla i da iskažete svoju vjeru. Zato vas sada pitam:

– Odričete li se zavisti, svadljivosti, lijenosti i mržnje?

– Odričete li se svakoga grijeha, da živite u slobodi djece Božje?

– Odričete li se sotone, začetnika i vođe grijeha?

Sada vas pitam o vašoj vjeri:

– Vjerujete li u Boga, Oca svemogućega, Stvoritelja neba i zemlje?

– Vjerujete li u Isusa Krista, Sina njegova, Gospodina našega, koji je od mrtvih uskrsnuo i sjedi zdesna Ocu?

– Vjerujete li u Duha Svetoga, svetu Crkvu katoličku, općinstvo svetih, oproštenje grijeha, uskrsnuće tijela i život vječni?

Evo, to je naša vjera. U njoj smo kršteni, u njoj želimo rasti, u njoj želimo živjeti, sada i u sve vijeke vjekova.


Molitva vjernika (kazuju djeca)


Svećenik: Kristu, prijatelju malenih, iskažimo svoje molitve!

Kriste, budi naša radost (pjeva se)

  1. Kriste, ti si uvijek činio ono što je Ocu milo. Daj da mu i mi uvijek ostanemo vjerni, molimo te.
  1. Kriste, ti se osobito brineš za slabe i bijedne. Učini da i mi znademo uvijek činiti dobro jedni drugima, molimo te.
  1. Kriste, ti si svome nebeskom Ocu u svemu bio poslušan. Pomozi nam da poštujemo i volimo roditelje i učitelje, molimo te.
  1. Kriste, dao si život za svoje prijatelje. Daj da i mi uvijek činimo dobro jedni drugima, molimo te.

Svećenik: Gospodine, primi molitve iz usta ove djece. Sve nas blagoslovi i učini dionicima nebeskog kraljevstva. Koji živiš…