Pečatni keksi s limunom


Pečat. Oznaka koja dijeli obični papir od dokumenta, oznaka koja daje na važnosti. Gotovi keksi koje je moguće kupiti u svakom supermarketu odavno su izgubili svoju posebnost i svoju originalnost. Tisuće i tisuće komada keksića ispadaju iz velikih strojeva u svakoj minuti. Pakirani u šarene kutije stižu s dobrim reklamnim uradcima do nas i naših domova. Ipak, ako želite prave domaće kekse kojima znate sastojke, u koje ste ugradili rad ruku svojih i koji su namijenjeni za drage ljude koji dolaze u vaš dom, e onda je ovo recept za vas. Keksi u koje ćete utisnuti svoj pečat! Pečatni keksi!


Potrebno:

 • 300 g glatkog brašna
 • 150 g maslaca (idealno domaći maslac)
 • 70 g šećera
 • 60 g meda
 • 1 jaje
 • 1/2 žličice praška za pecivo
 • ribana korica dva limuna
 • prstohvat soli

Postupak:

 1. Pećnicu zagrijte na 180°C, a veliki pleh obložite papirom za pečenje.
 2. Od svih sastojaka za tijesto umijesite glatko tijesto. Krenite od brašna i maslaca koje usitnite do mrvičaste strukture, tada da ih trljajte među dlanovima, zatim dodajte ostale sastojke i u zdjeli sve spojite. Prebacite na pobrašnjenu površinu i još malo mijesite dok ne dobijete glatku, mekanu kuglu.
 3. Tijesto razvaljajte na debljinu oko 5 mm (ako koristite pečate, pogledajte napomenu). Pomoću oblika za izrezivanje keksića ili čaše režite kekse željene veličine.
 4. Kekse posložite na pleh i pecite 8-10 minuta, tj. dok ne počnu dobivati boju, a još su mekani. Ostavite da se ohlade i uživajte! Možete ih držati u kutiji i do tri tjedna.

Napomena:

 1. Ako koristite pečate za kekse, tijesto razvaljajte malo deblje, na oko 7 mm, popečatite ga, a zatim čašom koja je malo veća od pečata izrežite kekse. To je moguće napraviti i s okruglim obručem za krofne. Ostalo sve napravite isto.
 2. Druga opcija je da prvo izrežete čašom ili okruglim obručem pa tek onda pečatite, to je kompliciranije jer je teže pogoditi sredinu keksa pečatom.

Uglavnom, ovo su keksi na koje možete biti ponosni jer su samo vaši, nisu rezultat industrije hrane, nego vašega doma i vaše ljubavi. Svaki originalan i malo drugačiji. Nemojte to zaboraviti dok razgovarate sa svojom djecom, unucima ili prijateljicama. Potpuno je u redu da smo svi različiti, a jednako dobri.