Poklade, maškare, krafne

Poklade, maškare, krafne


Zadnja nedjelja pred korizmu je pokladna nedjelja. Kršćani su od davnina znali malo popustiti u ovo vrijeme, jer slijedi četrdesetdnevni post. Po tome kako i koliko se vremena posvećuje mačkarama ili maškarama, dalo bi se zaključiti da će svi u veliki post i strogu osobnu korizmu. Dao Bog da je tako, ali po onoj narodnoj: “Daj Bože, kćeri, da te beg uzme, ali netko drugi se vrza oko kuće!”

Još se uvijek sjećam velikoga don Ante Bakovića koji nam je prije desetak godina donio izvješće na Veliki petak iz Zagreba, odnosno zagrebačkih diskača, koji su bili prepuni. Onda si možemo zamisliti kako je to kršćansko ponašanje drugim običnim ili drugim korizmenim danima.

Ne želim umanjivati niti podcjenjivati svijest i svijet kršćana, ali mi je to jednostavno ovih dana u pameti. Jednako neću podcjenjivati niti maškare od onih najsitnijega uzrasta do onih najodraslijih i u najpripremljenijim priredbama. Sve je to onaj miris i dah koji najavljuje korizmu. Vrijedno je da se i čuje, a svakako će vrjednije biti ako se mi koji se uistinu držimo kršćanima, budemo pridržavali naše korizme i odluka donesenih za ovo nastupajuće doba koje teolozi zovu – proljeće duše.

Onda i naše veselje, pa makar i pod maskama, neka bude na dostojanstven način, i naše krofne neka se utope u dio tradicije koja se njeguje upravo o pokladama i maškarama, prije nastupa korizme, odnosno prije osvitanja Čiste srijede.

Kažu da su se sudovi ranije prali u lukšiji od masnoće da ne uđu mrsni u korizmu. Evo usporedbe i nama da se lukšijom i mi “sredimo” poslije maškara i poklada i da pođemo korizmenim putom posta molitve i pokore, a nadasve dobrim djelima prema Bogu u bratu čovjeku.