Self-help kršćanstvo


Peter Sloterdijk u Kritici ciničnog uma donosi ironičnu sliku današnjih informacija. Na jednom mjestu na istoj stranici novina možete pronaći sljedeće vijesti: rat koji traje i u kojem ginu žene i djeca, pad cijena polovnih auta, terapijski učinci šetnje nakon zamjene kuka, kako na tri načina postati vitki, ubojstvo u centru grada. Tako se razvija indiferentni cinizam prema događajima u svijetu, ali se razvija i način self-help razmišljanja.

Self-help (uradi sam) razmišljanje ne odnosi se samo na savjete kako da smršavite ili uklonite akne s lica. Self-help razmišljanje se odnosi i na aktivno sudjelovanje u tumačenju ozbiljnijih događaja. Tako će netko slijedeći self-help savjet o mršavljenju slijediti self-help metodu i kada čita o, recimo, ratu između dvije države. Iz self-help razmišljanja nastaju površne i neozbiljne analize, teorije zavjera, nepoznavanje povijesnih činjenica. Jer se self-help metodologija primjenjuje na različite vijesti i informacije koje se niti mogu niti trebaju niti smiju tumačiti self-help metodama.

Self-help metodologija razumijevanja stvarnosti pronašla je svoj put i do kršćanstva i nekih stvarnosti kojima bi se moralo pristupati daleko ozbiljnije. Nastao je fenomen self-help kršćanstva ili uradi sam kršćanstva. Ozbiljnost stvarnosti zla i đavla kao duhovne stvarnosti u self-help kršćanstvu svede se na savjet kako da na tri načina istjerate sotonu ako ga ne uspijevate nikako istjerati. Ili se stvarnosti molitve i razdoblja kada nastupi duhovna praznina u čovjeku svede na savjet kako da na pet načina molite krunicu, a da pri tom ne zaspete i budete maksimalno koncentrirani. Ili se stvarnost ponašanja u svetom prostoru svede na veliku moralnu dilemu smeta li Bogu što sjedim za vrijeme čitanja evanđelja jer sam nedavno operirala stopalo pa ne smijem dugo stajati. Ili se stvarnost Krista s njegovom poviješću, postojanjem, djelovanjem svede na savjet kako pristupiti Isusu na barem dva načina bez dugotrajnih priprema. Ili se stvarnost korizme i posta koji kud i kamo nadilazi vremenskih četrdeset dana svede na savjet kako se odreći četiri stvari u korizmi kojih se nikako dosad niste mogli odreći.

Kao što je društvo postalo self-help društvo gdje se najviše obraća pozornost na mršavost kod žena i ćelavost kod muškaraca, i kršćanstvo je u nekim svojim elementima postalo self-help, uradi sam kršćanstvo. Počelo se pretvarati u religiju individualne samopomoći. Kao što imate problema s naglim gubitkom kose, tako imate problema s naglom prisutnošću đavla u vama. Ne brinite. Evo tri savjeta kako ga pobijediti. Ako ne znate koji se tamjan koristi za koju vrstu demona, ne brinite, evo pet vrsta tamjana i tri vrste svete vode koje su predviđene za različite vrste demona. Imate problema s Bogom jer vas ne čuje, ne brinite, evo četiri načina kako ćete Božje uho skrenuti na svoj problem. Uskoro možemo očekivati procvat kršćanske literature samopomoći s puno ilustracija i crteža kako se nešto treba činiti. Kao što je društvo samopomoći opasno, jer čovjek ne može znati i ne zna sve i morao bi slušati i oslanjati se na savjet stručnijih i pametnijih od sebe, i self-help kršćanstvo, odnosno kršćanstvo individualne samopomoći je opasno, jer se čovjek oslanja na sebe i na sumnjive savjete koji mu se daju dok mišljenja i savjete stručnjaka odbacuju kao savjete onih koji su čak protiv Boga i Crkve. O tome što naučavaju biskupi, papa, učiteljstvo Crkve o nekim stvarnostima i pojavama ne treba voditi brigu. Najvažnije je pratiti rubriku nekog „instruktora“ vjere kršćanine uradi sam. Kao što su često sumnjivi savjeti u društvu samopomoći neprovjereni i zato jesu sumnjivi, i u self-help kršćanstvu mnoštvo je sumjivih savjeta koji su neprovjereni, a za koje se neki kršćani hvataju kao da ih je sam Bog izgovorio i naredio. 

Društvo samopomoći produbljuje neznanje i ozbiljno znanje izvrgava ruglu (zašto biste provjerili stanje krvne slike prije odluke da iz prehrane potpuno izbacite meso, kad vam je „instruktor“ samopomoći rekao da ste debeli jer jedete meso; iako vaš „instruktor“ nema nikakvo kvalificirano medicinsko znanje o čovjekovom tijelu).

Self-help kršćanstvo, odnosno kršćanstvo samopomoći, također produbljuje neznanje među kršćanima i ozbiljne stvari i teološka znanja izvrgava ruglu (zašto biste se zamarali savjetima župnika i biskupa da niste opsjednuti i da je vaš problem potrebno puno ozbiljnije razmotriti; dovoljno je da se poškropite svetom vodom koju ste kupili po povoljnoj cijeni od svog kršćanskog „istjerivača“ đavola i vrag će sam s kopitima i rogovima i velikim crvenim očima iskočiti iz vas, izderati se na vas što ste ga istjerali i onda prkosno polako odmarširati kroz otvorena vrata iza kojih se vidi velika vatra kako gori; pri tom će naravno nositi vile i imati veliki rep).

Iako se čini da karikiram i obezvrjeđujem određene stvarnosti, prije želim skrenuti pozornost da se self-help kršćanstvo, odnosno uradi sam kršćanstvo javlja kao sve rašireniji i teško kontroliran fenomen. Uz pomoć individualnih self-help metoda i autosugestija (kršćanine uradi sam), ozbiljne stvarnosti se bagateliziraju i svode na jeftino svakodnevno tumačenje, kao da je moguće pomoću pet trikova riješiti problem zla ili pomoću četiri nova trika riješiti problem postojanja Boga i njegove šutnje, čovjekovog odnosa prema Bogu i drugima i mjesto, ulogu i upotrebu svetih stvari i predmeta u religioznom štovanju.

Kako odoljeti danas  self-help kršćanstvu, kako integrirati kršćanstvo individualne samopomoći u ozbiljniji i dugotrajniji kršćanski život i praksu koje bi stvarno pomagalo rješenju vjerničkih sumnji i dilema. Jer kako stvari stoje, primjetno je da je sve više self-help kršćana koji niti prate niti ih zanima što o određenoj stvarnosti, problemu, dilemi, poteškoći govore Crkva i njezino učiteljstvo i njezini dokumenti.

Štoviše, kod pojedinih self-help kršćana svijest o vlastitim sposobnostima i moćima razvijena je do te mjere da se i Crkvu, učiteljstvo, biskupe i papu ponekad proglašava slugama sotone, a njihove dokumente, propovijedi i poslanice vražjim djelima.

Self-help kršćanstvo nije bezazleno. Kao što nečija neodgovornost prema znanju medicine može nekoga odvesti u smrt jer ga je ovaj poslušao da ne treba jesti ništa osim jedne jabuke dnevno ako želi smršaviti, jer se u jednoj jabuci nalazi sve što treba ljudskom tijelu, tako i neodgovornost self-help kršćanina koji daje i dijeli sumnjive savjete o sotoni, vrazima, predmetima, stvarima, grijehu, Bogu, molitvi, postu, može kršćanina odvesti u duhovnu i psihološku rastrojenost.