Uskrsna slatka jaja


Svaki trenutak koji nam je darovan, darovan nam je kako bismo sebi i drugima činili dobro. Osobito u ovo vrijeme valja razmišljati kako i na koje načine prenijeti važna iskustva vjere svojim potomcima. Neka u tome pomogne i ovaj kolač. Oblik jajeta je zanimljiv kada valja govoriti o uskrsnuću. Žuta, intenzivno žuta boja i pirovo brašno dat će boje vrlo slične jajetu. Pirovo brašno daje tamniju boju i rustikalniji izgled kolača. Obično pšenično brašno dat će samo svjetliju boju i bolje će se moći oblikovati. Ukoliko radite s pšeničnim brašnom, preporučujem manju modlu. Uživajte u pripremi ovog kolača i razgovarajte s djecom!

Praktična napomena: možete i kupiti modlu za jaje, a možete i rezač za krofne prenamijeniti u modlu za jaje. Veća modla, veće jaje, manji rezač, manje jaje. I pazite oko ravnomjernog valjanja tijesta. Ujednačena debljina dat će fini izgled.


Potrebno


 • 300 g brašna (u ovom slučaju pirovo brašno, ali sasvim je dobro i obično, pšenično brašno)
 • 200 g maslaca
 • 100 g šećera
 • prstohvat soli

Postupak


 1. Omekšali maslac promrviti s brašnom i šećerom. Dodajte sol i jaje. Umijesite i ostavite odmarati u hladnjaku makar 30 minuta.
 2. Uključite pećnicu na 200 °C.
 3. Razvaljajte tijesto i modlom vadite oblik jajeta. Svakom drugom ‘jajetu’ izvadite i mali ‘prozorčić’ kroz koji će se kasnije vidjeti žumanjak.
 4. Ostatke tijesta ponovno premijesiti, razvaljati i vaditi željeni oblik.
 5. Složiti na papir za pečenje i peći oko 10 minuta.
 6. Kada se potpuno ohlade, uzmite lemon curd ili namaz od limuna i namažite obilno ova slatka uskrsna jaja.
 7. Uživajmo i budimo zahvalni!