Bezimena nedjelja

Treća korizmena nedjelja ponekad se naziva i Bezimena. Od svih šest nedjelja korizme jedina je ostala bez svoga imena pa joj je ono tako i postalo naziv. U pravoslavnoj tradiciji ipak i ta nedjelja ima svoje ime, a naziva se Krstopoklona. Naziv joj dolazi od obreda poklona križa (srp. krsta), koji se iznosio te nedjelja na čašćenje i ljubljenje.

Na Treću korizmenu nedjelju katekumeni imaju svoju prvu provjeru. Katekumeni su odrasli pripravnici za krštenje, prvu pričest i potvrdu. Polaze jednu ili dvije godine katekumenat, vrijeme pouke u vjeri i vrijeme priprave za primanje sakramenata, koje će se zbiti u noći Vazmenog bdjenja (uskrsna polnoćka). U vrijeme korizme imaju intenzivnu pripremu. Na Prvu korizmenu nedjelju vrši se obred izbora ili upisa njihovih imena, a na Treću korizmenu nedjelju imaju prvu od ukupno tri provjere ili skrutinija. Nije riječ ni o kakvom ispitu, nego o kratkom obredu koji se vrši u svetoj Misi. Oni se nalaze na izdvojenom mjestu u crkvi da bi ih sva vjernička zajednica mogla vidjeti i pratiti molitvom, a svećenik ih posebno pozdravi i predstavi okupljenim vjernicima.

Nakon homilije (propovijedi) moli se molbenica (molitva vjernika) koja na kraju ima posebnu otkletvenu molitvu (zaklinjanje protiv đavla), a nakon nje katekumeni se otpuste sa svete Mise jer još nisu potpuno upoznali otajstva. Ipak, iz opravdanih razloga mogu na njoj i ostati do kraja.

Ta prva provjera vezana je uz Evanđelje o Isusu i Samarijanki, a poruka je da će i katekumeni u svom krštenju dobiti žive vode od koje se ne žedni, tj. po njoj će biti oprani od ljage istočnoga grijeha i rođeni na novi život.