Drinske mučenice

15. prosinca slavi se spomendan blaženih Drinskih mučenica, pet sestara Družbe Kćeri Božje ljubavi, koje su 1941. god. bile na službi u samostanu Marijin dom na Palama, a zvjerski i krajnje bešćutno poubijali su ih četnici.


Drinske mučenice


Sestre su, služeći u samostanu, pomagale svima kojima je bila pomoć potrebna, pa su u tom smislu stanovnici okolnih sela Marijin dom nazivali “gostinjcem siromaha”, a rad ovih nesebičnih žena iznimno cijenili. Međutim, u predvečerje 11. prosinca 1941. god. skupina razularenih četnika nasilno je provalila u samostan, opljačkala ga i zapalila, a sestre, zajedno s jednim svećenikom, odveli u smjeru Romanije. Kasnije su oslobodili sve sestre, izuzev pet Drinskih mučenica, koje su odveli u smjeru Goražda; to su: predstojnica s. Jula Ivanišević (Hrvatica; 48 godina), s. Berchmana Leidenix (Austrijanka; 76 god.), s. Krizina Bojanc (Slovenka; 56 god.), s. Antonija Fabjan (Slovenka; 34 god.) i s. Bernadeta Banja (Hrvatica, mađarskog podrijetla; 29 godina).

Oskudno odjevene, uz ponižavanja, uvrede i brutalna preispitivanja, morale su na svoj križni put kroz iznimnu hladnoću i duboki snijeg. Na putu su nasilnici izdvojili fizički shrvanu 76-godišnju s. Berchmanu (koju su desetak dana poslije ubili u šumi), a ostale četiri sestre odveli su u vojarnu u Goražde (stigli su 15. prosinca) i ondje ih brutalno maltretirali, zahtijevajući da se odreknu svog djevičanstva. Kad su ih, uz udarce i teške psovke, pokušali silovati, sve i jedna sestra, jedna za drugom, skočila je kroz prozor (s kata), vapeći „Isuse, spasi me!“.

Kad su iznenađeni četnici brže-bolje izašli u dvorište, našli su ih žive, ali polomljene, pa su ih nečovječno izboli noževima i nogama odgurnuli do obližnje rijeke Drine. Nakon toga su, kao strvinari, došle neke žene i, otimajući se što će kojoj pripasti, poskidali sa sestara redovničke haljine, pa su ih sutradan, tako polugole, motkama gurnuli u rijeku Drinu, koja im je postala grobnica.