4. nedjelja došašća (A) – misao za homiliju i molitva vjernika

4. nedjelja došašća (A) – misao za homiliju i molitva vjernika


Marija s Josipom, uzori vjere, najsjajniji članovi Crkve


Čitanja: Iz 7,10-14; Ps 24; Rim 1,1-7; Mt 1,18-24


Uvod


Od Boga dolazi svaki dobri dar. Čak i vjera kojom prihvaćamo Božju milost, dar je Božji. Josip i Marija uzori su vjernog prihvaćanja Božje volje. Pokajat ćemo se za malodušnost i malovjernost, a molit ćemo za taj dar vjere u Crkvi Kristovoj.


Misao za homiliju


Svatko od nas ima određene naume za svoj život. Mi vjerujemo da su nam poznata osnovna usmjerenja našeg života glede školovanja, posla, obiteljskog života… Međutim, oni stariji i iskusniji će lako posvjedočiti kako u životu često stvari krenu posve drugačije od očekivanih. A ti lomovi znaju biti bolni.

Slične događaje vidimo u današnjem evanđelju. Josip se namjerava oženiti svojom zaručnicom Marijom, dakle, namjerava osnovati obitelj, imati potomstvo, i, po Božjoj dobroti, „vidjeti sinove svojih sinova“. I onda se događa nešto posvema neočekivano: Marija, njegova zaručnica je trudna! Sada se sve ruši i sve se mijenja. Međutim, u snu mu se javlja anđeo: Josip ipak treba uzeti Mariju, jer je čedo začeto po Duhu Svetom. Opet posvemašnja promjena. Svi Josipovi naumi i očekivnja padaju u vodu.

I gle: kao što je Marija prihvatila poziv Božji i rekla: „Neka mi bude!“, slično i Josip prihvaća Božji naum. Tako su nam oboje divni uzori vjere i vjernosti. Jesu li time što izgubili? Ne, nego upravo suprotno! Njihova vjera stoji u temeljima našega spasenja.

I Crkva je zajednica vjernika, zajednica vjere. I nas okuplja i vodi Duh Sveti. Zato se ne plašimo promjena naših želja i iščekivanja. I Crkva raste, i Crkva se mijenja i Crkva treba biti spremna na mijenjanje svojih (ljudskih) nauma, vjerna poticajima Duha. Želimo vjerno slušati poticaje Duha Svetoga i rasti „do punine mjere Kristove“.


Molitva vjernika


Draga braćo i sestre, pomolimo se Kristu otkupitelju i Gospodinu, koji će u posljednji dan doći i očitovati se; njega radosno zazovimo:

Dođi, Gospodine Isuse!

  1. Otkupitelju naš i Gospodine, ti si nas svojim tjelesnim rođenjem oslobodio od jarma zakona: ispuni na nama dobročinstva svoje ljubavi!
  2. Ti si od nas primio što si smatrao pogodnim za svoje božanstvo: daj nama od onoga što si nam ulio u dušu da tražimo.
  3. Naše želje ispuni darom svoje nazočnosti i ognjem svoje ljubavi ražezi naše srce!
  4. Daj da se s tobom radujemo u slavi za kojom ovdje na zemlji vjerom čeznemo.
  5. Učini nas poučljivima poticajima svojega Duha da ti se u svemu svidimo.

Umnoži u nama darove vjere, ufanja i ljubavi Gospodine i usliši nas u našim molitvama. Koji živiš.