Meditacija uz 3. nedjelju kroz godinu (B)

Približilo se kraljevstvo Božje


ISPUNILO SE VRIJEME


Isus započinje svoje javno djelovanje u Galileji. Srž njegove poruke jest: „Ispunilo se vrijeme, približilo se Kraljevstvo Božje! Obratite se i vjerujte Evanđelju!“

„Ispunilo se vrijeme“. Poruka radosti. Ono što ste vjekovima čekali, ovdje je, među vama. Sada više nema mjesta odgađanju. Židovi su imali taj trenutak da povjeruju. Nisu mogli znati hoće li imati druge prilike. Poruka je to za sadašnji trenutak. I za nas jasna poruka. Nismo gospodari vlastite prošlosti. [to je bilo, bilo je, što se zbilo, zbilo se. To prepuštamo Božjem milosrđu. O budućnosti ništa ne znamo. To prepuštamo Božjoj providnosnoj ljubavi. Moj je samo sadašnji trenutak. Ispunilo se vrijeme. Sada, danas mogu nešto učiniti.

Približilo se Kraljevstvo Božje! Bog prolazi mojom ulicom. Osjećam dah Božji na mojem vratu. Osjećam Božju ruku na mom zapešću. Osjećam Božji lahor u mojoj duši. Gospodin prolazi! Od vlastitog života mogu učiniti Edenski vrt kojim Bog šeće. Isus nas na drugom jednom mjestu uvjerava: „Kraljevstvo je Božje među vama“. A mi, u svojoj grešnosti i u svojoj ludosti i ne primjećujemo koliko je Bog među nama i s nama.

Obratite se. Isus traži preobrazbu, životni zaokret. Isuviše dugo sam sebe uvjeravao da ne mogu drugačije živjeti nego što sad živim: ne mogu se ja baš tako redovito moliti, ne mogu ja baš tako odmah opraštati, ne mogu se ja baš odmah riješiti neke ružne navike, nekog grijeha. A poziv je jasan. Nedvojben. Bez alternative. „Obratite se!“

Vjerujte. Premalo vjerujemo u snagu koju nosimo u sebi. Naravno, ne svoju snagu, nego Božju. Isus nam govori: „Vjerujte da možete pobijediti zlo u sebi i oko sebe. Vjerujte da možete biti nositelji mira i radosne vijesti. Vjerujte da je sve moguće onima koji se u Gospodina uzdaju. Vjerujte da sićušno zrno gorušice izraste veće od svega bilja. Vjerujte da malo kvasca sve tijesto uskvasa. Vjerujte da se isplati prodati sve što čovjek ima da bi kupio njivu u kojoj je našao zakopano blago. Vjerujte u pobjedu Božje ljubavi.

Evanđelju. Upravo to. Kristovo je Evanđelje zapravo Lijepa, blaga, radosna vijest. I upravo se tu očituje naša slabost. Mi u biti ne vjerujemo da je ono što je Isus govorio Blaga vijest (Neki nam se njegovi zahtjevi čine prestrogi, npr. kad govori o praštanju, o tome kako se ni u kojem slučaju ne treba osvećivati). Ne vjerujemo toliko puta da je Isusovo Evanđelje zapravo Lijepa vijest (npr. kada govori o opasnosti i ispraznosti zemaljskog bogatstva). A osobito nam je teško koji puta povjerovati da je Evanđelje radosna vijest kad vidimo Kristov križ (Židovima sablazan, a poganima ludost) i kad u svjetlu njegova križa gledamo i naše križeve. A ipak. To je jedini put spasenja. Isusovo Evanđelje. Kao što je Krist po muci i smrti došao do slave uskrsnuća, tako je i nama kroz nevolje doći do proslave. Stoga je takvo Kristovo Evanđelje za nas već danas Radosna vijest, jer znamo: naš je život ispunjen dubokim smislom. Bog nas štiti. I Bog nas voli.

Za mene je taj poziv. Danas. Ispunilo se vrijeme. Upravo u ovome trenutku. Bog me sada poziva. I sada računa na mene. Ne čujete li kako u vašim srcima jasno odjekuje njegov glas: „Ispunilo se vrijeme“? Doista, da čovjek zadrhti od radosti. Jer je Isus tako blizu.