Portal katoličkih teologa
More šljiva

More šljiva


Gledam ovih dana šljive. Plodovi šljiva pod drvetom. Šljive u zdjelici. Stižu gosti. Donose veliku vrećicu punu šljiva. Primam privatnu poruku na fejsu: ‘Želiš li šljive?’ Što je to ove godine sa šljivama? Obilje šljiva oko nas.

I tako ulazim u avanturu sa šljivama. Dok perem šljive, gledam to more plavih šljiva u mojoj kuhinji. Male, sitne, malo veće pa i najveće šljive. I sve plave. Gledam šljive i mislim na Josipa Egipatskog.

I u ona vremena bilo je godina obilja, a bilo je i godina gladi. Josip je u Egiptu u godinama obilja spremao žito u silose, a kada su počele godine gladi, hranio je Egipat, ali i svoju braću. Sačuvao je život svima.

Prošle godine nije bilo šljiva. Nigdje. Niti jednu bočicu pekmeza od šljiva nisam spremila. Ove godine i najmanje stablo šljive dalo je urod svoj.

Što nam je činiti? Gunđati, prigovarati zbog neravnomjernog uroda? Neee, samo to ne.

Prihvatiti. Prihvatiti ove godine to plavo bogatstvo i radovati se.

Radovati se šljivama. Spremati ih na ‘mali milijun načina’ za uživanje odmah, ali i za uživanje kasnije.

Ove godine darivani smo šljivama. Uživajmo u njima. Uživajmo u darovima Božjim kako nam dolaze. Ponekad skromno, ponekad u obilju. Pustiti šljive propadanju, to je ovogodišnji grijeh kuhinje.

I tako se na stolu našla švapska torta ili zwetschgenkuchen.

Za ovaj sočan kolač od šljiva potrebno vam je malo upornosti i puno šljiva. Recept je predviđen za dvije osobe, ali preporučam odmah napraviti duplu mjeru.

Dizano tijesto + šljive. A miris cimeta na šljivama koji se širi kuhinjom namamit će i susjede na kavu i kolač. I eto nam smijeha i zajedništva. A to je ono što Gospodina raduje. Njegova djeca koja uživaju u darovima koje nam daje.

Ako spremate šljive u bočice, preporučam ovaj recept.


Švapska torta


Sastojci:

– 350 g brašna
– 15 g svježeg kvasca (1 paketić suhog)
– 125 ml mlijeka (mlakog)
– prstohvat soli
– 50 g šećera
– 50 g maslaca
– 1 jaje
– korica limuna
– 2 kg šljiva
– 50 g šećera
– vanilin šećer, cimet
– 2 žlice mrvica

Vrijeme:

– 55 minuta

Postupak:

Umijesiti tijesto. Neka naraste. Razvući u tepsiju. Posuti mrvicama poslagati šljive, posuti vanilin šećerom i cimetom. Peći na 200 C 35 minuta.