Mundi melioris origo (Početak boljega svijeta)


Pred nama je nova godina. Započinjemo je blagoslovom, zazivom Bogu upućenom za sve dane koje nam je odredio. Spremni smo se staviti u njegove ruke da nas promijeni u prijatelje mira.

Bogoslužje svetkovine Marije Bogorodice pokazuje put. Marija je uzor u slušanju, prihvaćanju, djelovanju, razmišljanju Božje riječi. Njezinom poslušnošću nije se promijenio samo njezin život, nego i ljudska povijest. Marija postaje Majkom Crkve. Na Trškom Vrhu, u Marijinu svetištu, stoji natpis: Mundi melioris origo, a označava Djevicu Mariju koja je rodivši Isusa postala Početak boljega svijeta.

Slavimo kraj i početak, zahvalni smo za prošlu, a započinjemo novu godinu. Osjećaji su raznoliki. Imamo li razlog za radost, vjeru i nadu u bolje sutra?

Kako povezati čestitke koje upućujemo jedni drugima s blagoslovom koji Bog daje?

Jedino je ispravno okupljanje na svetoj Misi na kojoj slavimo Boga, zazivajući ga da nam blagoslovi novi početak, Crkvu i narod. Bog za primljena dobra zaslužuje našu hvalu, a ujedno je On izvor svakog blagoslova, u sadašnjosti i budućnosti.

Molimo za Domovinu, mjesto u kojem živimo i svijet kojem pripadamo, za čovječanstvo koje je u borbi protiv svih zala. Crkva nas poziva da se okrenemo Djetetu i Majci koja ga je rodila, odgojila za mir.

Nova godina je nekako obilježena vanjskom proslavom. Neki će požaliti za prošlim vremenima, drugi početak nove u nadi slave bučno. Neki će time prekriti samoću i tjeskobu, a mi vjernici taj dan, uz vanjsko slavlje, posebno posvećujemo Mariji. Nama je to poticaj da, poput nje, budemo početak boljega svijeta.

Slavimo taj dan sa zahvalnošću, jer naša budućnost nije na zemlji, vezana uz poredak ili političke okolnosti, nego je naš pogled usmjeren prema nebu.

Što obično čestitamo jedni drugima? Puno toga, od zdravlja do zajedništva s Bogom i ljudima.

Što čestitka sadrži? – Radost, kao preduvjet sreći. Radost bez drugih nije moguća, bez naše i njihove plemenitosti. Neki neće doživjeti radost, jer su napušteni, siromašni, posvađani, prevareni, iskorištavani. Papa Pavao VI. je ustanovio na taj dan Dan mira, a mir ovisi o nama i temelji se na ljubavi. Uvjet ostvarenja novoga svijeta je prihvaćanje Božje riječi i njezino provođenje u djelo, kako su to činili veliki ljudi Biblije, a posebno Marija.

Naše župne zajednice bi trebale biti majke svima koji dolaze. Nova godina je nova šansa. Marijino majčinstvo je uzor materinstva. Ona se pokazala kao službenica, a ne gospodarica. To je i uloga Crkve.