Pernata divljač – jarebica i prepelica u umaku s purom


Jarebica i prepelica ili obadvoje pojedinačno se uvijek dobro operušaju, kartom brzinom opale, operu, očiste iznutrice i potope u vodu s limunom. Tako se ostave u vodi barem jedan satak. Poslije se isperu u tekućoj vodi i stave na kuhanje. Kuhaju se s mrkvom, kapulom i celerom. Kuhaju se toliko da se dobije juha. Ovdje se misli na juhu dvoznačno; onu za jelo i onu za nadolijevanje kasnije u kuhanju gulaša, odnosno umaka.

Sada na upirjani češnjak, kapulu, mrkvu i rajčicu stavljamo jarebicu i prepelicu u pirjanje. Kada se popirjaju nekoliko minuta u ovom novom miljeu, onda nadolijemo onu juhu u kojoj su se kuhale i tako ostavimo na laganoj vatri da se kuhaju barem pola sata. E, onda dolazi broj i vrsta začina koliko i kako hoćemo. Ne treba pretjerivati količinom, ali vrstom nećete pretjerati, jer ipak se ovdje radi o divljači i onaj miris treba pripitomiti. To se čini mirodijama i začinima. Papar ili feferon, te sol se ne mogu zaboraviti. Kod mene je obvezan bosiljak ili „pesto“, začin od bosiljka.

Poslije dodavanja začina i mirodija, treba sačekati da se sve ovo ujedini i pripitomi s pernatom divljači u loncu. Smanjimo vatru i tu nam je dosta još petnaestak minuta. Sada okušamo i vidimo što nedostaje i što se možebit još treba učiniti. No, mislim, poslije svega ovoga, treba pripremiti samo vlašiju puru i dobar apetit.


Više slika možete vidjeti ovdje.