Utorak, 30 studenoga

Presveto Trojstvo (A): Bog milosrdan i milostiv


Čitanja: Izl 34, 4b-6.8-9; Otp. pj.: Dn 3, 52-56; 2Kor 13, 11-13; Iv 3, 16-18


Što god čovjek progovorio o Bogu, bit će djelomično, slikovito, nemušto. Kako da smrtan i ograničen čovjek opiše nešto što je Vječno, Neograničeno? Iz silne potrebe da Boga stave u neke svoje okvire, ljudi su Bogu tisućljećima pridavali neke svoje osobine, a osobito su ih rado uspoređivali sa svojim velikašima i silnicima. Međutim, tko će pojmiti Nepojmljvoga? Upravo zbog toga Sveto pismo nikada ne ide za tim da zadovolji našu puku znatiželju o Bogu, nego nam isključivo govori o tome što Bog za nas čini i kakav je Bog prema nama.

Evo kako Bog pred Mojsijem progovara o sebi: “Jahve! Jahve! Bog milosrdan i milostiv, spor na srdžbu, bogat ljubavlju i vjernošću!” Božje ime „Jahve“ u slobodnijem prijevodu bi značilo „Onaj koji jest, koji je prisutan,“ to jest onaj koji je nazočan, blizak i bliz, milosrdan, bogat ljubavlju. Bog Mojsiju dalje veli da je „spor na srdžbu i bogat ljubavlju“. Kada vidimo tolika zla u svijetu, koliko možemo prihvatiti govor o Božjoj ljubavi?  Kako to razumjeti? Tko može razumjeti samoga sebe, svijet, Boga koji je iznad svega? Zato čovjeku pred Bogom ostaje samo vjera, vjera u istinitost onoga što Bog po Isusu govori o sebi. Veli Isus: “Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni!” To je područje vjere. Sada za čovjeka ostaje prostor slobode: prihvatiti ove riječi ili ih odbaciti kao tlapnju.

Rekao bih na koncu da smo mi pred Bogom kao malena djeca pred roditeljima, koji ne razumiju da ih roditelji vole i kada čine suprotno od njihovih želja. U tome i jest vjera: vjerovati u Božju dobrotu i njegovu ljubav koja obuhvaća cijelu vječnost i čovjekov sadašnji i vječni život, unatoč nevoljama i nepravdama ovoga života. Isus nas ohrabruje: „U svijetu imate muku, ali hrabri budite – ja sam pobijedio svijet!“ To je snaga Božje ljubavi. Bog neće dopustiti da Zlo ima zadnju riječ. Ta se Božja snaga i danas očituje u srcu čovjeka koji ne želi ići putem zla i mržnje, nego putem praštanja, dobrote i ljubavi. Samo takav put ispunja smislom naš život.