Uzašašće Gospodinovo (B) – nacrt za homiliju


Uvod i pokajnički čin


Prva misna molitva koju ćemo danas čuti veli: „Kristovo uzašašće i naše je uzdignuće…“ Krist svoju slavu i svoju snagu nipošto ne želi zadržati sam za sebe. Svojim učenicima daje i svoju moć i ogrće ih svojom slavom. I nas je Gospodin obasjao svojom slavom u času našega krštenja i uvijek nas iznova obavija svojom milošću da budemo njegova vjerna slika u svijetu. Zamolit ćemo ga da nas očisti od naših slabosti i naših nedosljednosti, da budemo vrijedni ovih otajstava koja danas slavimo.

  • Gospodine, postao si čovjekom da nas svojim božanstvom zaogrneš. Gospodine, smiluj se!
  • Kriste, ti si od mrtvih uskrsnuo da satreš svaku moć grijeha i smrti. Kriste smiluj se!
  • Gospodine, uzašao si na nebesa da i naš uzdigneš u svoju slavu. Gospodine, smiluj se!

Nacrt za homiliju


Kao dijete imao sam priliku gledati kako kvočka vodi svoje piliće. S koliko nježnosti i odlučnosti vodila je i štitila svoje malene. Međutim, sjećam se kako mi je izgledalo neobično i čak okrutno kad sam vidio kako se kvočka ponaša prema svojim odraslim pilićima. Oni su pijukali i pokušavali se i dalje skrivati ispod nje, a ona ih je udarcima kljuna tjerala od sebe. U životu kokošiju pubertet je razdoblje koje očito traje tek nekoliko dana. Mama-kvočka se vrlo brzo i efikasno rješava svoga poodraslog potomstva, kao da im želi reći: „Dosta je bilo! Sad se možete i trebate sami za sebe brinuti!“ Odrastanje nipošto nije lak proces. Ni u životinjskom svijetu, a kamoli u ljudi.

Kao da su nešto takvo u duhovnom smislu proživljavali i Isusovi učenici


Prvo razdoblje – „Od kolijevke pa do groba, najljepše je đačko doba“


Kad je Isus pozivao učenike bilo je to vrijeme oduševljenja i zanosa. Isus je bio veliki „rabbi“, činio je čudesa, govorio snažnom riječju, a njih dvanaestorica apostola bili su njegovi prvi suradnici. Budući da su Isusa mnogi slavili i za njim išli, možemo samo zamisliti kako su se i apostoli osjećali važnima uz njega. Bili su stalno uz njega, slušali su njegove riječi. Bilo je to kao vrijeme naukovanja. Od njih se nije tražilo nikakvo djelovanje, nego samo da slijede Gospodina i da uče od njega. Pa onda, kad su se u jednom trenutku nakratko osjetili sami – onaj puta kad je Isus spavao u lađi, a ono navalila velika oluja – onda su oni bili kriknuli: „Gospodine, zar ne mariš što ginemo!?“ Isus se probudio, smirio oluju i opet im vratio sigurnost.

Međutim, tako, očigledno, nije moglo ići u beskraj. Svakom naukovanju dođe kraj. A kraj je bio veoma bolan. Isusa su njegovi neprijatelji istrgnuli između njih, osudili ga i razapeli. Oni su se tada osjećali kao ovce bez pastira. Razbježali se i u strahu pitali, što im je dalje činiti. Pa kad se Isus trećeg dana pojavio živ među njima, mislili su da će sve biti kao prije. Međutim, Isus nije cijelo vrijeme bio s njima, nego im se povremeno ukazivao.


Što stojite i gledate?


I onda je došao i taj trenutak. Isus se prestao javno ukazivati. Oblak ga je zasjenio i on je nestao ispred njihovih očiju. Ostali su zabezeknuti i zatečeni. Što dalje? Nisu znali što bi sa sobom i sa svojim životima. Sve ono što im je Isus govorilo vrtjelo se u njihovim glavama kao u košmaru i nisu znali što im je činiti.

No, nebeski ih glas prekorava: „Što stojite i gledate u nebo?“ Ako je Isus i nestao ispred njihovih očiju, on je i dalje ostao među njima, što se osobito očitovalo nakon silaska Duha Svetoga. „Što stojite i gledate u nebo?“ – to je poziv na hrabrost i odlučnost. Nema mjesta zdvajanju i strahu. Gospodin svojih nikad ne ostavlja.


Kristova snaga u apostolima


Čuli smo danas u evanđelju (Mk 16, 15-20) kojom snagom Isus oprema svoje učenike: „A ovi će znakovi pratiti one koji uzvjeruju: u ime će moje izganjati zloduhe, novim će jezicima zboriti, zmije uzimati; i popiju li što smrtonosno, ne, neće im nauditi; na nemoćnike će ruke polagati, i bit će im dobro.“

Ljudski govoreći, apostoli su čak činili i veća čudesa. Naime, izišli su izvan Palestine i proširili evanđelje po cijelom ondašnjem svijetu. Tolika je bila snaga Kristova duha u njima, upravo po onoj drugoj riječi koju im Isus jednom reče, naime da će u Duhu Svetome oni činiti i veća čudesa od Isusa. Evanđelje se proširilo i teritorijem i brojem učenika, sve do danas.


Naše odrastanje


I nama se nešto od toga zasigurno događa ili nam se događalo. Bilo je sigurno vremena kad nam je u našoj vjeri i s našom vjerom bilo sve jasno. Bilo je to vrijeme djetinje vjere, možda vrijeme prve pričesti. A onda, u određenim trenucima čovjek vjernik osjeti se sam. Neupućen, nesiguran, bojažljiv, poljuljan u svojoj vjeri i sigurnosti.

A Božji nam glasnik veli: „Što stojite i gledate u nebo?“ Kristova je snaga u nama, Kristova je milost u Crkvi. I mi možemo i trebamo činiti sva ona djela na koja nas Bog poziva. Jer je velika i snažna Kristova milost u nama. Mi smo – u Kristu i njegovu Duhu – kadri i praštati i voljeti i činiti dobro i naviještati evanđelje, mi smo u Kristu i njegovu Duhu kadri biti Kristova živa slika na zemlji. Jer, kako veli današnja molitva Crkve, „Kristovo uzašašće i naše je uzdignuće“.