»Ta bolest nije na smrt, nego na slavu Božju, da se po njoj proslavi Sin Božji.« (Iv 11,4)
Shadow

Otajstvo Božića


Čovjek  je u neprestanom čuđenju pred prirodom, ljepotom, nepoznatim. Čuđenje nas potiče na istraživanje, na traženje uzroka i odgovora. Ponekad olako prihvaćamo stvari i događaje, a da ne pronalazimo, tražimo, pravilan odgovor na tajne i prizore pred kojima stojimo nijemi, široko otvorenih očiju.

Božić je pred nama, Isusov rođendan koji slavimo svake godine. Jeste li se pitali zašto je Bog postao čovjekom? Da, odgovor je poznat, koji učimo još na vjeronauku: radi nas i našega spasenja. Ipak, da se malo poigramo i razmislimo. I drugi su narodi svijeta tražili susret s onostranim, božanskim, čak su u nekim religijama slavili rođenje božanstva. Pitanja se postavljaju u čemu se mi kršćani od njih razlikujemo? Čovjekova potraga za Bogom se očituje u mnogim razdobljima i kulturama. U kršćanstvu je obrat veličanstven i neponovljiv. U čemu? Oni su tražili, naslućivali, obredima privlačili božanstva, a Biblija nam govori o tome da je Bog nas tražio i došao u Isusu. Biblijske opomene ne svode se na onu: Učini nešto, nego: Što je on učinio za nas. Kratko je živio među nama, dovoljno dugo da nam sve kaže, pokaže i smrću posvjedoči da je nakon groba nebo. Bog je postao čovjekom, besmrtan prihvatio smrtnost. Bog je postao dijete.

Daleki postao blizak, nevidljivi očima vidljiv.

Isus je odraz Boga Oca, kršćani bi trebali biti Isusov odraz. Kršćanstvo nije skup pravila u Bibliji zapisanih, obreda, vjerovanja, ustanova, papa, svećenika…, nego posveta Osobi, Isusu Kristu, intimni dodir s Bogom koji je u njemu došao među nas. Kršćani znaju, trebali bi znati, da je vjerovanje u Boga životno važno i da je pravi put i jedino moguć po Isusu Kristu! U tome je veličina  Božića i kršćanstva.