»Iziđi i stani u gori pred Gospodinom. Evo Gospodin upravo prolazi.« (1 Kr 19,11)

Pitanje Boga pred iskustvom patnje i zla u svijetu


Pitanje Boga pred iskustvom patnje i zla u svijetu jedno je od najtežih pitanja za vjeru, a često za njim posežu ateisti kako bi dokazali da Bog ni ne postoji. Za vjernike pak zlo i patnja imaju najdublji smisao života, jer se baš u toj naoko nelogičnosti nalazi bit smisla postojanja, otkupljenja i dara vječnoga života. 

Iako na mnoga pitanja oko postojanja zla ni kršćanstvo neće moći dati odgovarajući i svima prihvatljiv odgovor, ipak ono nudi posebnu nadu, a koja je sažeta evanđeoskim aksiomom: ludost križa. 

Što je uopće zlo, koji je njegov izvor, zašto Bog dopušta zlo, zašto Bog dopušta patnju nevinih, zašto je Krist baš morao za nas biti mučen i razapet itd., samo su neka od pitanja na koja je teško dati smislen odgovor, no s druge strane ponizno prihvaćanje istine da to spada na Božju volju, koju smo pozvani prihvaćati i onda kada ju ne razumijemo, vodi nas rastu u pravoj vjeri.

Kršćanstvo postojanje zla vezuje uz Sotonu, palog anđela koji je nepovratno odbacio Božje prvenstvo i koji svojim lukavstvima zavodi ljude, ali jednako tako govori i o čovjekovoj slobodnoj volji, po kojoj se zbivaju mnoga zla stanja.

Načelno se može govoriti o tri vrste zla: metafizičkom, fizičkom i moralnom, a sva tri su međusobno povezana. Metafizičko zlo predstavlja nesavršenost svijeta, odnosno svijet u kojem postoje katastrofe poput poplava, potresa i sl., fizičko zlo se odnosi na tjelesnu patnju i bolest, a koje su često posljedica metafizičkog zla, a jednaku je tako povezano s moralnim zlom, koje se odnosi na unutrašnje patnje koje su posljedica grijeha.

Za kršćane svaka od tih patnji ima svoj smisao, a posebno se taj smisao gleda kroz Kristovu muku, smrt i proslavu. Po tom njegovom vazmenom otajstvu i mi smo pozvani pronalaziti smisao zla i patnje u svom životu, nadajući se radosti vječnog života. 


Uz temu “Pitanje Boga pred isksutvom patnje i zla u svijetu”, kao dijelu gradiva namijenjenoga za nastavu Katoličkoga vjeronauka u 4. razredu srednje škole, donosimo nekoliko priloga:


Prilozi
1
2
3
4
5
6

Ostali materijali za nastavu Vjeronauka u 4. razredu srednje škole:

Radni materijali za 4. razred
1
2

Svi objavljeni materijali, za sva četiri godišta:

Svi radni materijali
1